Slovenci uskoro postavljaju žičanu ogradu i u Istri?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenske vlasti pripremaju se da za kraj ovog tjedna postave žičanu ogradu i na području Istre, uz rijeku Dragonju, odnosno kanal Svetoga Odorika, javljaju u petak slovenski mediji.

Žičana ograda na tom području počet će se postavljati danas ili idućih dana, a sve pripreme za to već su obavljene, javio je popodne lokalni dopisnik ljubljanskog "Dela" iz Kopra Boris Šuligoj, koji tvrdi da su stanovnici slovenske obale time vrlo potreseni i nezadovoljni te govore da tako nešto nisu doživjeli niti u vrijeme zadnjeg rata.
Protiv ograde su i predstavnici lokalnih vlasti, ali reagiraju smireno i kažu da će ograda smetati ljudima koji tu žive, ali i gospodarstvu tog kraja koje je najviše ovisno od turizma.
- Istra ima reputaciju otvorenosti, suživota i tolerancije, a bodljikava žica nas neće ni zaštititi niti spriječiti one koji sanjaju o boljem i sigurnijem životu da je prijeđu. Nadamo se da će ograda što prije nestati, kazao je za "Delo" dr.  Peter Bossman, gradonačelnik Pirana, prvi tamnoputi srednjoeuropski gradonačelnik afričkog podrijetla.
Liječnik podrijetlom iz Gane došao je u Sloveniju prije više od trideset godina i sam kao jedna vrsta emigranta, iako je studirao u tadašnjoj Jugoslaviji. U Piranu je osnovao obitelj s kolegicom, Hrvaticom iz susjedne Istre. O Bossmanovoj popularnosti govori i činjenica da je na izborima za gradonačelnika uspio kao nestranački kandidat i s potporom nevladinih organizacija, što bi danas bilo teže zbog rasta ksenofobije uslijed migracijskog vala i terorističkog akta u Parizu, što je trend koji politički analitičari opažaju kod različitih političkih opcija, a ne samo na konzervativnoj desnici. (Hina)

Slovenska vojska razvukla žilet-žicu kod Rupe i Pasjaka

Žicu s opasnim žiletima slovenska vojska jučer je počela razvlačiti i na zelenoj granici između Rupe i Pasjaka. Takozvana tehnička barijera koja bi trebala eventualni izbjeglički val s Bliskog istoka iz šume usmjeriti na službene granične prijelaze, postavljena je ekspresnom brzinom. Naime, u nastavku ograđivanja Slovenije bilo je jučer angažirano nekoliko stotina njihovih vojnika, ali i mehanizacija. Hrvatske policije bilo je koliko i inače.

Ne ide se preko šume

Tako će šume, njive i pašnjaci na granici Slovenije i Hrvatske koja se proteže između Rupe i Pasjaka, a vjerojatno i dalje prema sjeveru, ovih dana posve sigurno biti podijeljene – žilet-žicom. Problem je jedino u tome što na Rupi i Pasjaku dosad uopće nije bilo ilegalnih prijelaza, barem ne migranata iz Sirije i Iraka. Drugim riječima, ova mjera slovenske predostrožnosti među lokalnim stanovništvom dočekana je s kombinacijom podsmijeha i žalosti.

Igor Barak, predsjednik Mjesnog odbora Rupa i matuljski općinski vijećnik, u čudu je jučer gledao kako su Slovenci na brzinu žicom odijelili svoj teritorij od hrvatskog, kao da je nekakvo ratno stanje. Kaže nam da na tome dijelu granice nije bilo masovnih ilegalnih prijelaza izbjeglica s Bliskog istoka koje marširaju prema Njemačkoj. Hrvatska je na tom dijelu imala problema jedino s rumunjskim ilegalcima, ali od toga je već prošlo više od deset godina.

– Žica apsolutno nema nikakvog smisla. Barem ja ne vidim niti jedan opravdani razlog zbog čega su Slovenci na ovom dijelu granice odlučili staviti žicu – pa izbjeglički val je prošao, a mi granicu ne prelazimo preko šume. No, sasvim je sigurno da će od tog žileta na žici stradati životinje, jer nemaju kamo. Pa i kad se gradila autocesta napravljeni su tuneli i putovi za divljač. Lovačko društvo, čiji sam inače član, imat će ubuduće pune ruke posla. Jer, vidjeli smo što se prije neki dan dogodilo u Gorskom kotaru – poručuje Igor Barak koji živi i radi uz granični prijelaz Rupa.

Barak podsjeća na povijesnu povezanost ljudi koji žive uz slovensko-hrvatsku granicu. To ilustrira primjerom groblja u Jelšanama, u kojem se zajedno pokapaju državljani i s ove i s one strane novopostavljene žice.

Ovo je tragedija

– Takozvani gornji krajevi Liburnije vezani su uz to groblje. Osim toga, stanovništvo ovdje ima zemlju koja je dijelom u Sloveniji, a dijelom u Hrvatskoj. Dogodilo se upravo to da je žica presjekla teren jednom čovjeku koji tamo drži konje na ispaši. I što ćemo sada!? – negoduje Igor Barak koji za sve ovo krivi institucije obiju država, to jest Slovence koji ustraju u svom naumu da se ograde žicom, a Hrvate koji sve to samo mirno promatraju.

– Ovo je tragedija, ali kome da se žalimo kad nemamo ni vlade, poručuje Igor Barak.

U Općini Matulji kažu da su od policije doznali da se uz sam granični prijelaz, to jest po cijeloj dužini hrvatsko-slovenske granice, postavlja žica.

– Žica se postavlja sa slovenske strane i zasad nema povreda naše granične crte. Općina Matulji nema utjecaj na te radnje Republike Slovenije uz granični prijelaz i sačekat će službeni stav Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske – poručio je Alen Ružić, zamjenik načelnika Općine Matulji. (Srđan BRAJČIĆ)

Miletić: Opasno i loše rješenje

IDS se najoštrije protivi postavljanju bodljikave žice na pograničnom području Hrvatske i Slovenije.

- Duboko sam uvjeren da je postavljanje bodljikave žice s opasnim žiletima u najmanju ruku loše rješenje za problem izbjegličkog vala. Time se ne rješava apsolutno ništa, a pokazuje sve ono što Europa nije. Ušli smo u Europsku uniju s motom 'Istra bez granica', uvjereni da ulazimo u novo razdoblje slobode, sigurnosti i stabilnosti. Europa kakvu želimo pruža nam velike mogućnosti i šansu da našoj djeci osiguramo bolju budućnost. Upravo sam zbog toga ogorčen jer žicama u Europi više nije mjesto. Siguran sam da takvim ponašanjem slovenske strane nisu zadovoljni niti hrvatski i slovenski građani koji žive na tom području. Postavljanje bodljikave žice značajno bi narušilo dobrosusjedske odnose ovih krajeva, koji uistinu znaju koliko znači jedna od temeljnih vrijednosti Europske unije, a to je suživot. Pozivam odgovorne sa slovenske strane da razmisle i o tome te da u što kraćem roku uklone ovu sramotnu žicu, poručio je  predsjednik IDS-a Boris Miletić.


Podijeli: Facebook Twiter