Slovenci u Kopru predstavili svoja oba ratna broda

Plamen Igara upalio je umaški gradonačelnik Vili Bassanese (K. FLEGAR)
Plamen Igara upalio je umaški gradonačelnik Vili Bassanese (K. FLEGAR)

Slovenci su danas u Kopru na putničkom terminalu posjetiteljima predstavili svoju ratnu mornaricu. U sklopu Dana otvorenih vrata Slovenske ratne mornarice do 17 sati predstavila se 430. mornarička postrojba Slovenske vojske.

Riječ je o manifestaciji koja se inače održava u svibnju, ali su ove godine, kako je objašnjeno, zbog brojnih vježbi Dani otvorenih vrata prebačeni za rujan. Nakon što je Slovenska garda izvela performans uz pratnju doboša, zapovjednik postrojbe, kapetan fregate Roman Anžič, pohvalio se kako slovenska ratna mornarica ima 140 pripadnika, od čega 15 posto žena. Predstavljena su i oba broda s kojima raspolaže Slovenska ratna mornarica, patrolni brod VNL-11 Triglav, dužine 49 metara i težine 375 tona kojeg opslužuje 24 članova posade, izgrađen 2010. godine, te manji jurišni brod HPL-21 Ankaran, izgrađen 1996. godine s 12 mornara.

Razgledavanje

U Kopar su stigli i vatrogasci s opremom, vojna policija kao i jedinica za razminiravanje te ronioci, a na koparskom su gatu bili predstavljeni i vojni transporteri... Na Dan otvorenih vrata inače u svibnju u Kopar stižu brojni turisti ali i domaći ljudi kako bi razgledali brodove i opremu, no i jučer je koparska riva bila puna znatiželjnika. Posjetitelje je posebno zanimala oprema za uništavanje neeksplodiranih sredstava poput dva robota koji služe za uništavanje neeksplodiranih sredstava.

Ovu je prigodu Slovenska vojska iskoristila i za širenje svojih redova i novačenjem novih snaga. Uglavnom, nudi se dinamičan posao u zemlji i van nje, napredovanje u karijeri, zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezgoda, sigurna plaća i stručno osposobljavanje. Mogućnost za novačenjem imaju isključivo slovenski državljani koji su zdravstveno sposobni sa završenom najmanje srednjom školom.

Slaba posjećenost

Posjećenost, barem u poslijepodnevnim satima nije bila prevelika, ali u svakom slučaju poglede su privlačili transporteri i brodovi. Dok smo se parkirali kod ograde koja ograničava prolaz i izašli sa foto opremom, vojnici su nas lagano odmjerili, no usprkos tome nitko nas nije ništa pitao niti nam je branio fotografiranje. (M. SARDELIN, G. I.)


Podijeli: Facebook Twiter