Slovenci teran zaštitili automatizmom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rješenje slovenske poljoprivredne inspekcije o uklanjanju dvanaest boca istarskog terana proizvođača Armana i Cattunara s polica Mercatorovog trgovačkog centra u Ljubljani sadrži i niz navoda odluka i zakona na koje se ta zabrana poziva.

Za tumačenje tih navoda, preko kojih se može rekonstruirati na koji način je u Sloveniji zaštićen teran, zamolili smo Uga Toića, vlasnika konzultantske tvrtke CSQA Adria, koji je bio uključen u izradu niza elaborata zaštite autohtonih proizvoda u Hrvatskoj, između ostalog i istarskog pršuta, a upravo radi na elaboratu za zaštitu istarskog maslinovog ulja.

Iz spomenutog rješenja slovenske inspekcije, zaključuje Toić, proizlazi da je Slovenija još u razdoblju od 2000. do 2003. godine nacionalnim zakonodavstvom regulirala uporabu oznake "Kras, Teran" koja se koristila uz tradicionalni termin "Priznano tradicionalno poimenovanje (PTP)".

Ulaskom Slovenije u EU 2004. godine ona je automatizmom i oznaku "Kras, Teran" i tradicionalni termin "PTP" stavila na službeni EU-ov "Popis kvalitetnih vina koja se proizvode u određenim regijama". Jedna od uredbi koje su tada regulirale ovu problematiku nalagala je da "države članice moraju dostaviti Komisiji popis kvalitetnih vina proizvedenih u određenim regijama koja su priznata, navodeći, za svako od tih kvalitetnih vina, detalje nacionalnih odredbi kojima se uređuje proizvodnja tih vina".

Drugim riječima, Slovenija je tim prilično jednostavnim postupkom zaštitila nazive koje je odranije imala zaštićene na nacionalnoj razini. Europska komisija je u međuvremenu u nekoliko navrata ažurirala uredbe koje reguliraju materiju označavanja vina, kojima su se automatizmom preuzimale prijašnje registracije te je na kraju došlo do sadašnjeg stanja po kojem Slovenija ima registriranu oznaku izvornosti "Kras" i oznaku izvornosti "Teran".

Kada bi slovenski vinari po današnjoj europskoj regulativi pokušali zaštititi oznaku "Teran", bilo bi to praktički nemoguće jer se ne bi zadovoljio kriterij po kojemu oznaka izvornosti mora sadržavati geografski pojam.

S obzirom na to da kod izmjena regulative EU nije dokidao stečena prava članica, teran je ostao zaštićen bez obzira na to što ne zadovoljava današnje uvjete zaštite. (D. ŠIŠOVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter