Slovenci spašavaju turisticki Uskrs

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sudeci po bukingu i najavama najvecih istarskih turistickih poduzeca, ovaj bi Uskrs turisticki trebao biti više nego uspješan i nadmašiti onaj lanjski cime se zapravo obistinjuju pozitivne najave za predsezonu te glavnu sezonu sa svih turistickih tržišta.

Prema podacima umaškog Istraturista, Lagune Novigrad, porecke Plave lagune i Riviere, rovinjske Maistre te pulskog Arenturista ocekuje se oko 73 tisuce nocenja, s time da u tu brojku nisu pribrojana ocekivanja Rapca i rabacke Maslinice, a o privatnom smještaju i malim hotelima da i ne govorimo.

Ti podaci zapravo ne govore da bi rezultat trebao biti nešto znacajnije bolji za taj produženi viklend jer, cisto usporedbe radi, lani je taj blagdan, koji je padao pocetkom lipnja u Istru doveo 19 tisuca turista koji su ostvarili osamdeset tisuca nocenja.

A zašto svi govore o boljem rezultatu? Možda dio razloga leži u pozitivnom antirecesijskom raspoloženju u Europi koji bi, ako bude lijepo vrijeme mogao donijeti veci broj individualaca. Tim više što Uskrs, srecom za istarski turizam, pada stvarno kasno, što je utjecalo i na bolji dosadašnji bolji buking jer naravno svi ocekuju toplije i ljepše vrijeme.

Medutim, bolje brojke nakon Uskrsa mogli bi nam donijeti susjedi Slovenci jer se njihovo vrijeme godišnjih odmora produžuje odmah nakon Uskrsa i to zbog praznika Dana oslobodilne fronte 27. travnja i Praznika rada 01. i 02. svibnja zbog cega ce velik broj njih odluciti uskrsni vikend pretvoriti u uskrsni tjedan. Šteta da se ovakav pozitivan i dobar trend ne može nastaviti i kasnije u svibnju u kojem na veliko razocaranje svih u Istri ocekuje velika turisticka rupa.

No bez obzira na rupu, veliki hotelijeri ce otvoriti gotovo sve svoje kapacitete za Uskrs i držati ih otvorenima do sezone. To znaci da svoja vrata uskoro otvara cetrdesetak velikih hotela, tridesetak apartmanskih naselja i resorata te isto toliko kampova.

I istarski seoski turizam prema podacima konzorcija istarskog ruralnog turizma Ruralis ocekuje dvostruko više gostiju nego lani, odnosno oko 1.700. Primat i dalje drže Nijemci što se stranih gostiju tice, a od individalnih gostiju, najbrojniji su domaci. (Barbara BAN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter