Slovenci se žale zbog talijanskog ometanja signala

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Skupina slovenskih zastupnika u Europskom parlamentu obratila se Europskoj komisiji zbog problema smetnji u emitiranju slovenskih radio i televizijskih programa u pograničnom području prema Trstu gdje Italija frekvencije koje su međunarodnim sporazumom dodijeljene Sloveniji daje talijanskim postajama.  

"Europska komisija nas je obavijestila da prati tu problematiku i proučava mogućnost formiranja zajedničkog mehanizma za usklađivanje kako bi se osigurao pravedan pristuup spektra frekvencija za sve države", izjavila je u utorak eurozastupnica Patricija Šulin, jedna od potpisnica upozorenja Europskoj komisiji na koje je odgovrio povjerenik za digitalnu ekonomiju i društvo Guenther H. Oettinger.

On je u odgovoru slovenskjim zastupnicima u Europskom parlamentu naveo da postupci Italije u tom slučaju nisu u skladu s međunarodnim dogovorima, te da Europska komisija smatra da nije dopustivo da  zbog štetnih smetnji u eteru na frekvencijama dodijeljenim jednoj državi njeni stanovnici ne mogu slušati i gledati programe u svom jeziku.

Višegodišnji problem smetnji u emitiranju programa u pograničnom području na frekvencijama koje joj je dodijelio Međurodni savez za telekomunikacije (ITU) Slovenija je pokušavala riješiti u bilateralnim pregovorima s Italijom, pa i prosvjedima, ali bez uspjeha, pa se odlučila na intervenciju zbog tog problema u Europskojh uniji.

Slovenske radio i televizijske postaje koje imaju probleme sa smetnjama na "svojim" frekvencijama tuže se da talijanske postaje koje im ometaju emitiranje ne moguu tužiti na talijanskim sudovima jer im je frekvencije dodijelila država, a talijanski sudovi priznaju samo nacionalno zakonodavstvo, a ne ženevski dogovor o dodjeli frekvencija na međunaropdnoj razini.

S druge strane, sud u Trstu nedavno je na tužbu jedne talijanske radio postaje dodijelio toj stanici odštetu od 150.000 eura zbog smetnji u emitiranju zbog emitiranja slovenske postaje Radio Cernter na istoj frekvenciji, no presuda još nije pravomoćna. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter