Slovenci se žale zbog bučnog festivala u Kanegri

Festival ECHO u Kanegri trajao je od četvrtka do nedjelje (ilustracija, arhiva)
Festival ECHO u Kanegri trajao je od četvrtka do nedjelje (ilustracija, arhiva)

Stanovnici Pirana i susjednih naselja na slovenskoj obali nekoliko dana nisu dobro spavali zbog bučnog festivala elektronske glazbe na hrvatskoj strani, a njihove žalbe došle su i do diplomata, javljaju slovenski mediji.

Od četvrtka do nedjelje na plaži u Kanegri trajao je ECHO, engleski festival elektronske glazbe, na kojemu je u prekrasnom ambijentu više tisuća mladih imalo priliku slušati glazbu iz cijelog spektra žanrova, od elektronskog funka i tech-housea do soula i reggaea, te plesati cijelu noć.

No, glasna glazba i noćne vibracije uznemirile su stanovnike Pirana, Lucije, Portoroža i drugih obližnjih naselja na slovenskoj strani zaljeva, koji zbog buke nisu mogli spavati. Mediji su prethodnih nekoliko dana izvještavali o njihovim prosvjedima i neuspješnim pokušajima piranskog gradonačelnika Bossmana da zaplet riješi na lokalnoj razini sa svojim kolegama u Umagu i Bujama.

Kako danas navodi ljubljansko Delo, stvar je dobila i diplomatsku dimenziju, jer je Bossman o problemu prekograničnih utjecaja glasne elektronske glazbe, koja je odzvanjala do dugo u noć, izvijestio slovensko ministarstvo vanjskih poslova, koje je na to skrenulo pozornost hrvatskom veleposlaniku u Ljubljani Svjetlanu Berkoviću.

Kako navodi vodeći slovenski list, slovenska strana je upozorila da "negativni i neprihvatljivi" prekogranični utjecaji bučne elektronske glazbe koja se širila na slovensku stranu ne mogu biti prilog jačanju dobrosusjedskih odnosa te da bi ubuduće bilo dobro o tome voditi računa kad se za takva događanja prijavljuju i za njih izdaju dozvole. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter