Slovenci rekli ne kompostani, Buzet bi trebao reći da

 (G. ČALIĆ ŠVERKO)
(G. ČALIĆ ŠVERKO)

Građanska inicijativa Pravo na čisti grad nastavlja borbu protiv izgradnje fermentacijske kompostane za proizvodnju organskog humusnog gnojiva u zoni Mala Huba. Na današnjoj konferenciji za novinare iznesene su nove spoznaje da se slična kompostana trebala graditi u jednom slovenskom mjestu. no da su je od tamo otjerali.

- U lipnju 2012. godine u slovenskim Puconcima pokušalo se takav projekt kompostane realizirati, no lokalno stanovništvo bilo je protiv, uz argument da ne dobivaju ništa osim otpadnih voda, smrada i gustog prometa teretnih vozila, jer bi se dovozio pileći gnoj iz cijele Slovenije. Upravo se u toj investiciji u Puconcima spominje Grega Črne, koji je kao zastupnik poduzeća CC Sistem iz Ljubljane uključen i u investiciju u Buzetu. Sada ima novi tim u kojem je Buzećan Igor Krota i koji mora uvjeriti Buzećane da je upravo kompostana na lokaciji u Maloj Hubi od presudne važnosti za razvoj Buzeta. Prva je takva u svijetu, pa ako je prva takva onda je pokusna i samim time i rizična, istaknula je Ksenija Sirotić.

- Ono što se nije uspjelo napraviti u Puconcima nedaleko Murske Sobote, to bi se trebalo dogoditi u Buzetu. Građani su tamo rekli ne, a Buzet bi trebao reći da. Umjesto da budemo grad pun života, da parafraziram slogan hrvatskog turizma: Hrvatska, puna života, odnosno u engleskoj inačici Full of Life, Buzet bi trebao postati "Full of Shit". U Puconcima se nudilo sve kao u Buzetu; razgledavanje slične kompostane u Sv. Antonu kod Kopra, nova radna mjesta, no tamo je trebao biti duplo manji kapacitet nego u Buzetu, gdje je predviđeno 6.500 kvadrata. Investitori nisu ništa krivi, već su krivi oni koji protivno volji građana nameću jednu eksperimentalnu kompostanu u srcu grada, istaknuo je saborski zastupnik Damir Kajin.

Kajin je također naglasio da Slovenci dolaze u Hrvatsku stoga što je u Sloveniji stupila na snagu uredba prepisana iz njemačkog zakonodavstva - da zatvorene kompostane moraju biti udaljene najmanje 300 metara od prvih kuća, a otvorene čak 500 metara.

- Za razliku od Slovenije u Hrvatskoj za takve kompostane čak ne treba niti studija okoliša, sarkastično je komentirao Kajin.

Vlado Šćulac ustvrdio je da je odluka za osnivanje prava građenja u Maloj Hubi suprotna uvjetima natječaja kojeg je Grad Buzet raspisao i plansko urbanističkoj dokumentaciji.

- Kompostana koja će dovoziti otpad iz udaljenosti od 60 kilometara, s područja koje obuhvaća tri države, nije lokalnog značaja i zato smatramo da je odluka u suprotnosti s natječajnim uvjetima, s urbanističko planskom dokumentacijom, a i sa samim zakonom, rekao je Šćulac. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter