Slovenci protiv hrvatske kranjske kobasice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenski proizvodaci kranjskih kobasica pokrenuli su akciju da ih se zaštiti od "krivotvorina" koje se pojavljuju na hrvatskom tržištu, prenose slovenski mediji. Buduci da je kranjska kobasica zašticena samo u Sloveniji, a ne i Europskoj uniji, hrvatski preradivaci mesa koji proizvode tu kobasicu zasad nemaju obvezu zbog kojih bi bili prisiljeni povuci svoje proizvode iz trgovina.

- Slovenija je zaštitila kranjsku kobasicu na državnoj razini, a pokrenut je i postupak zaštite pred Europskom unijom. Naši proizvodaci su upoznati s tim, ali u ovom trenutku nemaju nikakvu obvezu zbog toga. Kad Hrvatska postane clanica EU i ako Slovenija zaštiti kobasicu i u EU, poštovat cemo sve uredbe i propise, rekla nam je Božica Markovic, direktorica sektora poljoprivrede pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Kako prenosi slovensko "Delo", slovenska udruga "Kranjska klobasa" iznenadila se kad je otkrila da mnogi preradivaci mesa u Hrvatskoj proizvode kranjsku kobasicu, premda se kobasica s takvim nazivom proizvodi diljem bivše Jugoslavije i u Austriji.

Predsjednik Gospodarsko interesne zajednice (GIZ) "Kranjska klobasa", Boris Jež, rekao je za "Delo" da su neki hrvatski proizvodaci na pismeno upozorenje reagirali i povukli artikle, pa nije bila potrebna intervencija inspekcijskih službi. Dodao je da ce Slovenija problem prodaje kobasicarskih "krivotvorina" s nazivom kranjska kobasica u Hrvatskoj pokušati riješiti slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan s kolegom Petrom Cobankovicem razgovorom na skorašnjem medunarodnom poljoprivrednom sajmu u Gornjoj Radgoni.

No, kako tvrdi direktorica iz HGK Božica Markovic, u ovom trenutku hrvatska mesna industrija može proizvoditi kranjsku kobasicu bez ikakve brige. Ako Slovenija ipak zaštiti kranjsku kobasicu na teritoriju cijele EU, kranjska kobasica moci ce se proizvoditi, ali pod drugim imenom. (Sergej ABRAMOV, Hina)


Podijeli: Facebook Twiter