Slovenci proširuju Socergu (Požane)

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sredstvima strukturnih fondova EU-a, slovensko ministarstvo za javnu upravu proširuje granicni prijelaz Socerga za kamionski terminal i objekte koji ce se izgraditi na tom proširenju, carinu i špediciju.

U tijeku su radovi na sjevernoj nosivoj (pilotnoj) stijeni prijelaza te uredivanje komunalne infrastrukture, vodovoda i elektricnih instalacija. Do danas su izvedena 73 od 106 pilota, koliko ih je planirano u ovoj fazi. Intenzivno se radi na komunalnoj infrastrukturi koja ce biti ugradena uz regionalnu cestu.

Ova faza radova trebala bi biti gotova do pocetka travnja iduce godine, a sve vrijeme promet se kroz granicni prijelaz Socerga, oko šest kilometara udaljen od Buzeta, odvija bez ikakvih poteškoca, saznajemo u slovenskom ministarstvu.

- Radovi ce doprinijeti tome da se granicni prijelaz Socerga (hrvatski prijelaz Požane) ponovno otvori za sav medunarodni teretni promet, izjavio je predsjednik Društva za slovensko-hrvatsku pogranicnu suradnju i druženje na podrucju Eko-parka Kras Valter Miklavcic.

- Razlog ogranicenju teretnog prometa je neadekvatna prometna i granicna infrastruktura na tom prijelazu. Socerga se proširuje za kamionski terminal. Po završetku tih radova, prema informaciji resornog slovenskog ministarstva, iduce godine zapocela bi sanacija ceste od granicnog prijelaza do Gracišca, kaže gradonacelnik Buzeta Valter Flego.

Paralelno s time, istice gradonacelnik, ide buzetska inicijativa da se i cesta od Buzeta prema Lupoglavu u iduce tri godine temeljito rekonstruira.


Podijeli: Facebook Twiter