Slovenci preuzeli pitona, drugi još luta Maredom

Piton nađen u turističkom naselju Mareda vraćen je vlasnicima  (V. HABEREITER)
Piton nađen u turističkom naselju Mareda vraćen je vlasnicima (V. HABEREITER)

Priča o kraljevskom pitonu pronađenom u turističkom naselju Mareda kod Novigrada koji traži vlasnika, o čemu smo u srijedu pisali, ima sretan kraj ili barem djelomično. Naime, kako smo jučer doznali, traži se i drugi piton, njegov partner, ili partnerica, jer im spol nije poznat. Podsjetimo, jedan je par u Maredi u ponedjeljak oko 1 sat naišao na pitona dugog oko 1,2 metra kako gmiže ulicom. Pozvali su veterinare porečke Veterinarske bolnice koji su preplašenu i iscrpljenu zmiju uzeli i pružili joj njegu.

Kako smo danas doznali od direktora Veterinarske bolnice mr. sc. Branka Jurića, jučer su se vlasnici javili i preuzeli svog ljubimca. Riječ je o obitelji iz Ljubljane koja se ovdje nalazi na ljetovanju i koja je donijela papire i dokaz o vlasništvu.

- Od objave članka imali smo jako puno poziva i upita novinara, ali i onih koji su željeli udomiti pitona, kaže Jurić.

Priča bi ovdje imala sretan završetak da se ne traga za drugom zmijom koja još uvijek negdje u Maredi slobodno luta, doznali smo od vlasnice Judite Potočnjak, koja sa suprugom već godinama ljetuje u ovom naselju.

- Pitoni su iz terarija pobjegli u subotu kasno navečer. Djeca su ostala ovdje, a mi smo se službeno morali vratiti u Sloveniju. Pronašli su ga susjedi koji imaju vikendicu do nas, a bio je svega sto metara od kuće. Nismo znali gdje se nalazi dok nam nisu rekli da je u novinama objavljena priča, kaže Potočnjak.

S pitonima nisu prvi put otišli na odmor, u Istru često dolaze vikendom, a na ljetovanje su zmije u Maredu vodili i lani. Pitoni su stari sedam godina, a kupio ih je njezin suprug prije šest godina. Otada su dvije zmije uvijek zajedno u terariju. Ne znaju je li riječ o mužjaku i ženki ili o zmijama istog spola, jer u sve ove godine pomlatka nije bilo. 

- Sada je piton pomalo tužan sam, nadamo se da ćemo naći i drugog, da mu se nije nešto zlo dogodilo ili da ga je netko uzeo jer su vrlo traženi, kaže vlasnica pitona.

Kraljevski pitoni su među ljubiteljima gmazova vrlo omiljeni kućni ljubimci. Potječu iz zapadne Afrike i relativno su mirnog i staloženog temperamenta. Aktivni su u sumrak i noću, dok danju uglavnom počivaju. Pitoni nisu otrovni i nisu opasni za ljude, a oni koji ih žele za kućnog ljubimca moraju imati državnu potvrdu i dokaz o vlasništvu. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter