Slovenci podigli ogradu, Hrvatska zadržala migrante na granici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenska policija počela je u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima s "intenzivnom zaštitom" državne granice, izjavio je Bojan Kitel, glasnogovornik policijske uprave Maribor.

U blizini graničnog prijelaza Središče ob Dravi postavljene su ograde i veći broj policajaca, kako bi se spriječio prijelaz migranata koji su sinoć vlakom dovezeni iz Opatovca, a za koji slovenske vlasti navode da je poslan iako u Sloveniji nema kapaciteta za prijam tako velikog broja ljudi.

Slovenska policija potvrdila je da je zbog novonastale situacije za sav promet zatvorila taj granični prijelaz.

Hrvatska policija zadržava migrante da uđu u zemlju jer su joj kapaciteti puni

Nekoliko tisuća migranata provelo je noć na ponedjeljak na otvorenom na hladnoći i u blatu ničije zemlje između Srbije i Hrvatske, pošto je Slovenija usporila priljev migranata prema zapadnoj Europi. Reutersov novinar koji se nalazi na srpskoj strani granice piše da hrvatska policija zadržava migrante da uđu u zemlju jer su joj kapaciteti puni. U blizini nema policije da održava red, a pothlađeni i umorni migranti viču "Otvorite vrata, otvorite vrata!".

Pošto je Mađarska u petak u ponoć zatvorila svoju granicu s Hrvatskom, izbjeglice su se počele preusmjeravati prema Sloveniji, novoj postaji na njihovu putu do Austrije i Njemačke.

Slovenija je međutim objavila da dnevno može primati samo 2500 migranata, mnogo manje nego što bi ih htjelo ući u Hrvatsku. Slovenska strana tvrdi i da Austrija prima samo 1500 izbjeglica dnevno, iako austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova to nije potvrdilo.

U Sloveniji svi kapaciteti za smještaj migranata puni, Austrija ne prima nove migrante

Kitel je rekao da je u ponedjeljak oko 4 sata i 30 minuta na prijelazu Središče ob Dravi dopušten ulazak samo za 150 žena i djece, pri čemu je jedna trudnica prebačena u bolnicu.

U Sloveniji su svi kapaciteti za smještaj migranata puni, a Austrija je priopćila da nove ne prima, kazao je Kitel.

To je kasno sinoć u priopćenju za javnost prenijelo i slovensko ministarstvo unutarnjih poslova, navevši da je austrijska ministrica unutarnjih poslova to u telefonskom razgovoru kazala slovenskoj ministrici Vesni Gjerkeš Žnidar.

Slovenski mediji prenose međutim rano jutros i vijest austrijske tiskovne agencije APA u kojoj se navodi da Austrija nije u potpunosti obustavila primanje migranata iz Slovenije nego da prijam izbjeglica ne može povećati nego će ga održavati na dosadašnjoj razini.

Vlaku s 1.800 migranata koji je u ponedjeljak oko dva sata krenuo iz Čakovca prema Središću ob Dravi nije dozvoljen ulaz u Sloveniju, a migrante koji su pješke nastavili put na granici je dočekala žičana ograda i slovenska policija s psima te ih nije pustila u zemlju.

Budući da između hrvatskih i slovenskih vlasti nije bio postignut dogovor o ulasku vlaka u Sloveniju, odlučeno je da se vlak zaustavi na posljednjoj postaji u Hrvatskoj, u Macincu, a ostatak puta emigranti su nastavili pješke. Iako je putnicima u vlaku bila ponuđena mogućnost traženja azila i ostanka u Hrvatskoj, svi su nastavili put hodajući po pruzi. Međutim, slovenska policija dočekala je priljev emigranata sa žičanom ogradom i psima te ih nije pustila u zemlju.

Emigranti su sa željezničkog prijelaza preusmjereni na obližnji cestovni Trnovec, ali ni tamo im nije dozvoljen ulazak u Sloveniju.

Predstavnici UNHCR odbili su mogućnost da se preko granice propusti samo 150-tak najranjivijih uz obrazloženje kako bi to značilo razdvajanje obitelji. Stoga 1800 ljudi, među kojima velik broj djece, i dalje na kiši i hladnoći čeka ulazak u Sloveniju.

Neslužbeno se doznaje kako je na graničnom prijelazu Banfi kod Štrigove (Međimurska županija) 300 emigranata iz šest autobusa ipak uspjelo prijeći granicu. Budući da se radi o manjem prijelazu, mali kontinegent slovenske policije bio je nespreman za prihvat tako velikog broja ljudi.

Za danas je najavljen dolazak novog vlaka s 2100 emigranata u Čakovec koji nema mogućnosti za prihvat tako velikog broja ljudi.

HŽ je jutros u 7 sati javio da je u kolodvoru Tovarnik u tijeku ukrcaj izbjeglica u 97. izvanredni vlak.

Austrija više ne može prihvaćati migrante, Slovenija poručila Hrvatskoj da val izbjeglica treba držati pod kontrolom

Austrijska ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner obavijestila je u nedjelju slovensku ministricu Vesnu Gjerkeš Žnidar da Austrija više ne može prihvaćati migrante, te ocijenila neprihvatljivim da Hrvatska u Sloveniju upućuje nove migrante, objavilo je kasno sinoć slovensko ministarstvo unutarnjih poslova.

Slovensko ministarstvo unutarnjih poslova uz to je ponovilo da se susreće s prevelikim zahtjevima Hrvatske da prima 5.000 migranata dnevno, iako ih Slovenija zbog premale propusnosti prema Austriji ne može prihvatiti u tom broju, o čemu je obavijestila i hrvatskog ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića kojemu su danas ponovo poručili da je val izbjeglica potrebno držati pod kontrolom.

Slovenska je ministrica, kako se navodi, o toj situaciji upoznala hrvatskog kolegu, te ga pozvala da se s hrvatske strane surađuje i uvažava okvirni broj izbjeglica koje Slovenija može primati.

Unatoč tom upozorenju, hrvatska su tijela službeno obavijestila Sloveniju da će u ponedjeljak prema Sloveniji biti poslano do 1.800 migranata.

"Naglašavamo da je slovenska policiju tu najavu odbila", kažu u slovenskom ministarstvu unutarnjih poslova u izjavi za javnost.

Slovenija je otkazala i prihvat 300 migranata koji su u trebali u nedjelju popodne ući iz Hrvatske preko graničnog prijelaza Bregana/Obrežje.

Po posljednjim informacijama, od početka migracijske krize u Hrvatsku je ušlo 197 tisuću migranata. U nedjelju ih je od ponoći do 21 sat došlo 4218 migranata. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter