Slovenci počeli referendumsko izjašnjavanje o istospolnim brakovima

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Na više od 2500 glasačkih mjesta u Sloveniji jutros je započelo referendumsko izjašnjavanje o zakonu kojim bi istospolni parovi dobili pravo na vjenčanje i usvajanje djece, čime bi se izjednačili s heteroseksualnim zajednicama muškarca i žene, čemu se snažno protive Katolička crkva i konzervativci, koji su već usvojeni zakon osporili, potaknuvši referendumsko odlučivanje pod sloganom "Na kocki su djeca".

Da zakon, koji je parlament već usvojio, ne bi stupio na snagu, potrebno je da se protiv njega izjasni najmanje 20 posto svih birača upisanih u birački registar, odnosno oko 330 tisuća ljudi. Istraživanja uoči referenduma pokazala su da je postotak onih koji su za zakon i onih koji su protiv skoro jednak, pa je rezultat u tom pogledu neizvjestan.

Sličan su zakon tijesnom većinom Slovenci odbili prije tri godine, ali su od onda referendumska pravila izmijenjena pa protivnici zakona koji ga nastoje osporiti na referendumu moraju, uz većinu onih koji se odazovu na glasovanje, osigurati da se protiv izjasni i najmanje petina ukupnog biračkog tijela. Mjesta na kojima se odvija glasovanje zatvorit će se ve?eras u 19 sati, a izborno povjerenstvo rezultate će objaviti nekoliko sati kasnije (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter