Slovenci ograničili Hrvatima pristup tržištu rada

U Sloveniji je danas s radnim dozvolama pet tisuća Hrvata (Milivoj MIJOŠEK)
U Sloveniji je danas s radnim dozvolama pet tisuća Hrvata (Milivoj MIJOŠEK)

Najmanje do 1. srpnja 2015. godine hrvatski radnici moći će se zapošljavati i raditi u Sloveniji jedino temeljem radnih dozvola. Slovenska vlada na jučerašnjoj je sjednici potvrdila prijedlog zakona koji predviđa da pristup slovenskom tržištu rada hrvatskim državljanima i dalje bude ograničen i nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji i to, zasad, na dvije godine.

To znači da se uvjeti zapošljavanja radnika iz Hrvatske neće promijeniti u odnosu na trenutno stanje, odnosno da će i dalje biti tretirani na isti način kao radnici koji dolaze iz zemalja nečlanica Unije. Takav tretman zemlje članice smiju zadržati ukupno sedam godina: u startu dvije godine, a potom, uz argumentirano obrazloženje, produžiti na još tri, pa, ako smatraju nužnim, i dodatne dvije godine. Prijedlog zakona upućen je u slovenski parlament koji bi ga trebao potvrditi po hitnoj proceduri kako bi stupio na snagu do ulaska Hrvatske u EU.

Odluku vlade na konferenciji za novinare potvrdila je slovenska ministrica za rad Anja Kopač Mrak, istaknuvši da su se na taj potez odlučili zbog teške gospodarske situacije i visoke stope nezaposlenosti, kako u Sloveniji, tako i u Hrvatskoj. Prema njezinim podacima, u pograničnim područjima Hrvatske, onima koji gravitiraju prema Sloveniji, ima oko sto tisuća nezaposlenih.

Kako prenose slovenski mediji, ministrica je istaknula da će vlada tako dati prednost zapošljavanju slovenskih državljana, no ako slovenski poslodavci ne budu mogli naći radnike koji im trebaju, i dalje će moći zapošljavati radnike iz Hrvatske temeljem radnih dozvola. Trenutno u Sloveniji, temeljem izdanih radnih dozvola, radi oko pet tisuća Hrvata. (I. FRLAN/NL)


Podijeli: Facebook Twiter