Slovenci na referendumu podržali gradnju nove pruge prema Kopru


Manje od petine slovenskih birača izašlo je u nedjelju na referendum na kojemu se odlučivalo o zakonu o gradnji pruge Divača-Koper, na prijedlog civilne inicijative koja traži da se zaustavi najveći infrastrukturni projekt vlade premijera Mire Cerara, a većina izašlih podržala je izgradnju pruge.

Prema podacima državnog povjerenstva, protiv zakona glasovalo je nešto više od 161.000 birača, a da on ostane na snazi izjasnilo ih se nešto više od 185.000. U Sloveniji pravo glasa na izborima i referendumima ima oko 1,7 milijuna ljudi.

Nakon što je objavljen neslužbeni rezultat Cerar je kazao da je to potvrda da Slovenci podupiru taj projekt kako bi luka Koper ostala vodeća u sjevernom Jadranu po pretovaru i perspektivi razvoja u budućnosti.

Nizak odaziv na referendumu Cerar je protumačio nezainteresiranošću birača za "političke igrice" jer je civilnu inicijativu u zahtjevu za održavanje referenduma podržala Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi nekadašnji premijer Janez Janša.

Prema slovenskom zakon o referendumu, zakon koji se na prijedlog vlade potvrdi u parlamentu može se opozvati na referendumu ako na njega izađe najmanje 40 posto birača, od kojih se većina izjasni protiv zakona.

Predlagači referenduma koje je predvodio inženjer Vili Kovačič tvrde da je riječ o političkom projektu i da je pruga slabo trasirana, da je dvojben model njena financiranja, kao i izuzimanje 27-kilometara pruge iz državne mreže, kako bi se privukli strani ulagači i dobila sredstva iz europskih fondova.

Inicijatori referenduma najavili su da će od ustavnog suda tražiti da razmotri ustavnost spornog zakona. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter