Slovenci izabrali optimizam

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zanimljivo je opce raspoloženje u demokracijama postkomunizma kad je u pitanju odaziv biraca: politika se brzo i nonšalantno prilagodila europskim trendovima pa, kad postotak dostigne brojku 60, svi su zadovoljni. U Sloveniji odaziv je bio nešto bolji nego kod nas, glasalo je 64,69 posto biraca, uz opasku da se radilo o prijevremenim izborima uvjetovanima krizom vlade Boruta Pahora.

Dok je za Zorana Jankovica glasalo 310.209 biraca, za Janeza Janšu, lidera slovenske desnice, glasalo ih je 285.319 ili 26,25 posto, odnosno 2,5 posto manje nego za ljubljanskog gradonacelnika.

Izvanredna situacija obicno potakne izlazak na birališta. Kod nas izbori nisu bili izvanredni, no izvanredna i pomalo groteskna situacija s HDZ-om protiv kojeg se vodi istraga trebala je donijeti nešto više izborne odgovornosti, koja je izostala. Sve se može gledati kroz prizmu poluprazne ili polupune caše: na kraju prevladali su optimisti, vele: izbori su uspješno okoncani.

Iskusni poduzetnik i ljubljanski gradonacelnik Zoran Jankovic osvojio je relativnu vecinu, njemu i stranci Pozitivna Slovenija glasaci su povjerili 28 zastupnickih mjesta u parlamentu od ukupno devedeset.

Cini se nevjerojatno da je Jankovic u manje od dva mjeseca (tocno sedam tjedana) uspio izgraditi pobjednicku stranku: slovenski mediji pojašnjavaju da je u tome uspio jer mu je bivši predsjednik Milan Kucan stavio na raspolaganje provjerenu mrežu veza, poznanstava i povjerenja koju je desetljecima uspješno tkao.

Kucanova podrška prevagnula je, no Jankovicu su se priklonili u poprilicnom broju bivši LDS-ovci, pripadnici nekadašnje stranke pokojnog premjera Janeza Drnovšeka. No dobar dio Jankovicevih zastupnika cine ljudi s provjerenom zastupnickom karijerom iz bivših politickih razdoblja.

S obzirom na milje u kojem je Jankovic politicki stasao, može se reci da Slovenija ostaje nakon pada Pahora na poziciji lijevog centra. Ako Jankovic želi sastaviti koaliciju, morat ce partnere neminovno tražiti na lijevoj strani, odnosno dobiti potporu deset Pahorovih zastupnika Socijaldemokratske stranke, osam zastupnika Državne liste Gregorja Viranta i šest zastupnika Desusa, mocne stranke umirovljenika koja je najviše odgovorna za pad Pahorove vlade.

S takvom koalicijom Zoran Jankovic bi sastavio vladu koja bi imala podršku 52 zastupnika od ukupno 90, no ona u dobroj mjeri obnavlja neke konfliktne situacije iz prijašnje koalicije, što znaci da bi mogla biti kratkog vijeka.

Svi su suglasni u ocjeni da Jankovicu nece biti lako jer je Slovenija u vrlo složenoj gospodarskoj situaciji. Ljubljanski list Delo u lepezu stranaka s kojima bi Jankovic mogao koalirati ubraja i SLS, slovensku pucku stranku koja je dobila šest zastupnickih mandata.

Veliki gubitnik je Janez Janša, covjek koji danas utjelovljuje slovensku desnicu, lider stranke koja raspolaže impozantnom stranackom mrežom na cijelom nacionalnom prostoru. Dan prije izbora svi su mislili da ce glatko pobijediti, no prevrat udesno nije se dogodio.

Za buducnost hrvatsko-slovenskih odnosa to je svakako dobra vijest jer Janša se nije proslavio u odnosima sa susjedima na istoku, a ni s Talijanima nije baš izgradio neki poseban kontakt, kao ni s Austrijancima. (Elio VELAN)

Gubitnicki fotofiniš Janše?

Na kraju su Janši presudile njegove vlastite greške. A najvažnija je bila prepotentna Janšina odluka da se ne pojavi na zakljucnim televizijskim suocavanjima na Slovenskoj televiziji i na Kanalu A u cetvrtak i petak, pri cemu valja imati na umu da po ocjeni analiticara upravo televizijska suocavanja imaju odlucujucu ulogu pri uvjeravanju slovenskih biraca.

Druga kljucna Janšina pogreška bila je tzv. imovinska afera, koju je desnica lansirala da bi naškodila Jankovicu, a na kraju se Janši vratila poput bumeranga. Afera koja je trebala Jankovica prikazati kao tajkuna i milijunaša koji krije svoje nekretnine i poslove ubrzo se pretvorila u opci rat imovinskim karticama.

Janša je zahtijevao da svi otkriju svoje imovinske kartice i dokažu porijeklo svog bogatstva, a na kraju su to svi napravili osim njega samoga, iako su mediji brzo otkrili da i Janša u svom vlasništvu ima nekoliko vrijednih nekretnina. Cisti autogol. (D. R./Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter