Slovenci i Rusi danas na biralištima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otvorena su birališta na slovenskim prijevremenim parlamentarnim izborima, uoci kojih sve predizborne najave govore da ce zemlja skrenuti udesno, te da ce doci do velikog osipanja biraca ljevice.

Po zadnjim anketama objavljenima u petak navecer, Slovenska demokratska stranka (SDS) nekadašnjeg premijera Janeza Janše mogla bi osvojiti 31 od 90 mjesta u slovenskom parlamentu, odnosno tri više nego na izborima 2008. godine. Ako se to ostvari, Janša bi kao predsjednik najjace parlamentarne stranke dobio mandat za sastav nove koalicije.

Socijaldemokratima (SD) aktualnog premijera Boruta Pahora ankete najavljuju samo desetak zastupnickih mandata, što je veliki pad u odnosu na rezultat iz 2008. kada su sa 29 zastupnika uspjeli dobiti parlamentarnu vecinu u koaliciji sa strankom Zares, Liberalnim demokratima (LDS) i Demokratskom strankom umirovljenika (DESUS).

Oko 3400 birališta širom Slovenije bit ce otvoreno do 19 sati. Pravo glasa ima 1,65 milijuna ljudi, a ocekuje se odaziv od 65 posto. Neslužbeni djelomicni rezultati bit ce poznati vec u nedjelju navecer. Službene rezultate izbora državno izborno povjerenstvo objavit ce 16. prosinca, a koji dan prije pocetka božicno-novogodišnjih praznika trebala bi se održati i konstitutivna sjednica novog parlamenta.

Putinova stranka ocekuje pobjedu


U cijeloj Rusiji otvorena su u nedjelju birališta na parlamentarnim izborima, na kojima se ponovo ocekuje pobjeda vladajuce Jedinstvene Rusije.

Prvi su na birališta poceli izlaziti stanovnici ruskog dalekog istoka, još u subotu navecer po srednjoeuropskom vremenu, a do nedjelje rano ujutro otvorena su birališta u svim dijelovima najvece zemlje svijeta, podijeljene u devet vremenskih zona.

Gradani biraju 450 zastupnika Državne Dume, donjeg doma ruskog parlamenta, a mogu birati medu stranackim izbornim listama sedam registriranih stranaka. Registriranih biraca je nešto manje od 110 milijuna.

Na izborima se natjecu kandidati vladajuce stranke Jedinstvene Rusije, kojoj se predvida pobjeda, ali ne više i dvotrecinska vecina, Komunisticke partije, ultranacionalisticke Liberalne demokratska stranke (LDPR), Pravedne Rusije, kao i kandidati stranaka Prava Stvar, Jabloko i Domoljubi Rusije.

Ocekuje se da ce u novi saziv ruske Dume uci cetiri stranke koje su bile i u petom sazivu, a to su Jedinstvena Rusija, komunisti, LDPR i Pravedna Rusija. Analiticari smatraju da ostale stranke - Prava Stvar, Jabloko i Domoljubi Rusije - nece ostvariti izborni prag od sedam posto za ulazak u Dumu.

Prijašnji sazivi parlamenta imali su cetverogodišnji mandat, ali su ga zastupnici posljednjeg saziva produljili na pet godina "u interesu stabilnosti". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter