Slovenci i Hrvati istovremeno zapalili krjesove

Krijes je bio najveća zabava za djecu, a vatra se u jednom trenutku vinula na oko 15 metara (Mateo SARDELIN)
Krijes je bio najveća zabava za djecu, a vatra se u jednom trenutku vinula na oko 15 metara (Mateo SARDELIN)

Mještani Kaštela na hrvatskoj strani i oni iz slovenskog mjesta Sveti Petar u 21.45 sati u utorak istovremeno su zapalili velike krjesove u čast Svetog Petra. Vatru na slovenskoj strani smo jasno vidjeli, jednako kao i Slovenci našu vatru. Kaštelani su za tu prigodu na livadi u mjestu Paldigija, nadomak Kaštela priredili i malu zabavu. Okupilo se oko stotinjak mještana Kaštela i okolice, a organizator je sve počastio pečenim sardelama i vinom. Nije nedostajalo niti glazbe za koju su se pobrinuli članovi klape Castrum Veneris iz Kaštela.

Nakon telefonskog usklađivanja sa Slovencima, točno u 21.45 sati zapaljeni su krjesovi s obiju strana, a naša je strana imala veći krijes. Bila je to najveća zabava za djecu, a vatra se u jednom trenutku vinula na oko 15 metara. Od Danila Pištana, jednog od organizatora doznajemo da se na 28. lipnja već devetu godinu pale krjesovi u suradnji sa Slovencima.

- Radi se o očuvanju tradicije koja je gotovo zamrla. Naime, prije 30-tak godina su krjesove palili u svim pograničnim mjestima, kako s naše tako i s njihove strane Slovenci. S mještanima Svetog Petra imamo odličnu suradnju. Održavamo i maškare kada se svake godine nalazimo na granici. Sve su to običaji koje su naši stari generacijama njegovali, a u zadnje vrijeme se počelo zaboravljati. Stoga se trudimo nastavljati i njegovati tradicije i mladima usaditi te vrijednosti, kazao nam je Pištan. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter