Slovenci glatko odbili zahtjev benediktinaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Benediktinski red zahtijeva povrat zemljišta i u slovenskom dijelu Istre. Naime, benediktinski priorat sv. Cirila in Metoda Maribor svojedobno je podnio zahtjev za povratom samostana sv. Onofrija u Secovlju, u opcini Piran.

Podrucje koje smatraju svojim proteže se na više od 700 hektara. No, slovenski sudovi su prije tri godine odbili njihov zahtjev, uz obrazloženje da na povrat imovine uopce nemaju pravo. Bivša država, naime, crkveno zemljište nije oduzela njima, vec, zanimljivo, benediktinskom samostanu iz Dajle, u cijem je vlasništvu to zemljište bilo do 1945. Sud je takoder utvrdio da mariborski priorat ne može tražiti povrat imovine u Secovlju jer u trenutku stupanja na snagu zakona o denacionalizaciji nije ni djelovao na podrucju Slovenije.

Mariborski benediktinci se s tom odlukom nisu složili pa su podigli tužbu na europskom sudu. "To je naša zadnja nada, nemamo drugih mogucnosti jer u Sloveniji više ništa ne možemo napraviti", izjavio je za slovenske medije prior Edmund P. Wagenhofer.

Pojašnjenje tog slucaja pokušali smo dobiti od odvjetnika Danijela Starmana, koji zastupa mariborski priorat, no on nam je rekao da ne daje izjave za hrvatske medije, usput nam otkrivši da vec godinama ne odlazi u Hrvatsku.

Ovaj slucaj, iako je zemljište zapravo pripadalo benediktincima iz Dajle, medutim nema puno slicnosti s hrvatskim, gdje je država prvo vratila, a zatim nedavno ponovno oduzela zemljište Crkvi. Doduše, slicnost bi se mogla pronaci u osnivanju tvrtki. Mariborski priorat, naime, kao i Porecka i pulska biskupija, ima u vlasništvu tvrtku Benediktinski dvor (tvrtka Porecke i pulske biskupije zove se Benedikt). I tu prestaje svaka slicnost. Naime, mariborska tvrtka se bavi uzgojem voca i proizvodnjom prirodnih sokova, dok se tvrtka Porecke i pulske biskupije bavila mešetarenjem zemljištem.

Kako bilo, Slovenci ocito nisu imali dvojbe cije je zemljište te su glatko odbili zahtjeve mariborskog priorata. U opcini Piran kažu, kako prenose slovenski mediji, da je po njima ta stvar riješena, bez obzira na tužbu pred europskim sudom. Lani su izradili idejno rješenje za uredenje podrucja oko samostana sv. Onofrija, koje je trenutno zapušteno. (B. ŽIŽOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter