Slovenci ce ribariti po cijelom Jadranu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenci i Talijani ce ulaskom Hrvatske u Europsku uniju moci ribariti duž cijele jadranske obale, a ne samo do Vrsara, kako se to javnosti prezentira, zakljucio je predsjednik Ceha ribara Istre Tonci Trevižan. Dodaje da je to omogucio i prihvatio Hrvatski sabor.

- Teoretski se tako može dogoditi da ulaskom Hrvatske u EU Slovenac osnuje tvrtku u Hrvatskoj i kupi povlasticu koja mu omogucava ribolov u našim teritorijalnim vodama, unutar 12 nautickih milja od kopna. Na taj nacin novi zakon s tog aspekta ne štiti naše ribare, ali s druge strane onemogucava velikim ribarskim brodovima, kakve ima Italija, da ribare u našim vodama osim na podrucju ZERP-a, kaže.

- Onoga dana kada Hrvatska ude u EU Jadransko more postaje europsko i svi ce ribari iz EU-a moci ribariti po Jadranu. Dakako, ako osnuju tvrtku i imaju povlasticu, pojašnjava Trevižan.

No ulaskom u EU Hrvatska ce morati imati vec jasan i pripremljen zakon koji ce kontrolirati svaciji, pa i rad tih tvrtki. Vlada i resorni ministar prvo ce se konzultirati s Cehom ribara Hrvatske, na ciji ce prijedlog biti izglasana nadopuna zakona.

- Vec nam je jasno da ce se pravila ponašanja definirati ubacivanjem, odnosno prihvacanjem odredenih pravilnika kao što su, na primjer, selektivna oka na mrežama, dužina brodova i slicno, kaže Trevižan.

No ulaskom stranih tvrtki osiromašit ce ionako vec siromašan riblji fond. Da ribe ima sve manje potvrdio nam je Trevižan, koji je naglasio da su ova prva dva mjeseca u godini bila izuzetno loša.

- Ribari u Istri ne pamte tako lošu sezonu. Ribe gotovo da i nema, a rakovi i švoje kao da su nestali. Nažalost, još nemamo jasno reguliran otkup rakovica tako da se ribari snalaze kako mogu. Plivaricari su na jesen prošli dobro, no niti oni ne znaju kada ce dobiti novac za svoj rad. Ribu su predali, a novca još nema.

Zabrinjava i cinjenica da je potražnja za ribom sve manja, što dodatno ugrožava egzistenciju istarskog ribara, zakljucio je Trevižan.


Podijeli: Facebook Twiter