Slovak žali zbog napada na Radina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na pulskom Županijskom sudu, pred sudskim vijecem kojim predsjeda sutkinja Edvina Draguzet, pocelo je sudenje slovackom državljaninu Vojtechu Raczu (33) iz Bratislave optuženom za razbojnicki prepad nad pulskim dogradonacelnikom Fabriziom Radinom (51) u Puli te za prepad nad prolaznikom Šimom Vidom Dragašem (74) u Rijeci.

Slovak se tereti da je 28. srpnja ove godine oko 23.45 sati u Karlovackoj ulici u Puli prišao parkiranom automobilu Lancia Musa u kojem se nalazio dogradonacelnik Radin te da je otvorio vrata, uperio u njega plinski pištolj, i zatražio da mu preda novac, mobitel i druge vrijedne stvari. Radin je razbojniku predao mobitel i novcanik s novcem, karticama i dokumentima, a napadac se potom udaljio u automobilu Škoda Fabia slovackih registracijskih oznaka. Radinu je oteo i kljuceve automobila, a novcano se okoristio za oko 270 kuna.

Slovak je istog dana u jutarnjim satima opljackao Rijecanina Dragaša, na isti nacin kao kasnije Radina, odnosno uz prijetnju plinskim pištoljem. I njemu je oteo torbicu s novcem, mobitel i ostale vrijedne stvari oštetivši ga za oko 1.050 kuna. Nakon što je pokušao pobjeci iz Hrvatske uhicen je na granicnom prijelazu Kaštel s još dvoje sunarodnjaka za koje se ispostavilo da mu nisu pomagali u kaznenim djelima. Rijec je o mladicu i maloljetnoj djevojci iz Bratislave, mjesta iz kojeg je u Hrvatsku došao i Racz.

- Osjecam se krivim. Žao mi je zbog ovoga što sam ucinio i želim se ispricati oštecenima. Tog dana nisam bio skroz zdrav jer sam bio pod utjecajem metamfetamina. Ni sam sebi ne mogu objasniti zašto sam to napravio, rekao je na tecnom hrvatskom jeziku Slovak Racz koji se tek povremeno za prijevod na hrvatski jezik i obrnuto konzultirao s prevoditeljicom.

Racz je pojasnio da nije više imao novca te da je s Radinovog automobila htio skinuti registracijske plocice i postaviti ih na Škodu koju je vozio ne bi li na benzinskoj postaji napunio spremnik goriva i s lažnim tablicama pobjegao te tako zametnuo trag. No, baš kad je skidao tablice naišao je Radin, a ovaj ga je onda odlucio opljackati.

Na sudu su svoje iskaze dali i oštecenici, odnosno Fabrizio Radin i Šime Vid Dragaš.


Podijeli: Facebook Twiter