Slovacki predsjednik u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poziv predsjednika Josipovica uvijek rado prihvacam jer pocinje nova era naše suradnje, ne samo na razini NATO-ovog saveza, vec uskoro i u institucijama Europske unije, rekao je na pocetku svoga obracanja novinarima slovacki predsjednik Ivan Gašparovic za svog jucerašnjeg posjeta Istri. Slovacki je predsjednik tijekom dvodnevnog službenog posjeta RH obišao Istru i Pulu, gdje su ga primili istarski župan Ivan Jakovcic i pulski gradonacelnik Boris Miletic.

- S Hrvatskom smo imali povijesne dobre odnose, postojala je i ekonomska suradnja, ali ne u tom obimu u kojem je to danas moguce. Susreti u Zagrebu pokazali su da je potrebno cešce održavati ovakve sastanke jer je to dobar impuls za poduzetnike obiju država. Dobri odnosi visokih politickih predstavnika predstavljaju dobar temelj za gospodarstvenike dviju prijateljskih država. Postoji dobra osnova za suradnju i na drugim poljima kao što su istraživanja, znanost i obrazovanje. Za naše manje države to je vrlo važno jer same ne mogu konkurirati svjetskim gospodarskim velesilama jer nemaju tako jaku proizvodnju. Suradnja pojedinih regija dviju država sve je važnija i veseli me prijedlog župana Jakovcica za održavanjem gospodarskog foruma u organizaciji Istre i naše regije Trencin.

Uvjeren sam da ce biti rijeci i o projektima veceg opsega jer se Slovacka u posljednjih nekoliko godina predstavila kao uspješna gospodarska zemlja. U Slovacku je došlo mnogo znacajnih svjetskih investitora koji su osnovali i razvili svoje firme. Danas Slovacka može samostalno ulagati i poduzimati niz poslovnih aktivnosti s Hrvatskom u trecim zemljama. Moji odnosi s Hrvatskom vrlo su bliski i ucinit cu sve da ova suradnja koju smo sada pokrenuli bude što uspješnija, izjavio je Gašparovic.Istarski župan Ivan Jakovcic istaknuo je kako je ovaj ponovni dolazak Ivana Gasparovica samo potvrda dobrih i prijateljskih odnosa Slovacke i Hrvatske, posebice Istre.

- Zamolio sam predsjednika Slovacke da produbimo našu suradnju s regijom Trencin te da organiziramo zajednicki hrvatsko-slovacki gospodarski forum na proljece iduce godine u Istri. Vjerujem da ce predsjednik Gašparovic i naš predsjednik Ivo Josipovic prihvatiti pokroviteljstvo tog skupa. Gospodarstvo dviju država ima još puno toga za uciniti da bismo podigli današnju suradnju na još vecu razinu, istaknuo je Jakovcic.

Gašparovic je u RH stigao sa suprugom, i to na poziv predsjednika Ive Josipovica. Nakon ceremonije svecanog doceka u Uredu predsjednika predsjednici Josipovic i Gašparovic održali su susret s clanovima službenog izaslanstva te su obavljeni bilateralni razgovori.

Prvog dana službenog posjeta predsjednik Slovacke susreo se s potpredsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom te se s predsjednikom Josipovicem obratio nazocnima u Hrvatskoj gospodarskoj komori na zatvaranju Gospodarskog foruma. Danas se se susreo s premijerom Zoranom Milanovicem te je posjetio Pulu. Nakon Pule krenuo je put sjeverne i središnje Istre, i to u privatnom aranžmanu. (C. B. GALIC; snimio D. MEMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter