Slovačka: Fico pobijedio na parlamentarnim izborima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovački premijer Robert Fico pobijedio je na parlamentarnim izborima u subotu, pokazali su gotovo kompletni rezultati, ali broj glasova koje je dobila oporba, uključivo i ekstremna desnica, komplicirat će formiranje nove vlade. Fico, socijaldemokrat čiji su protuimigracijski stavovi vrlo slični onima njegovih susjeda Poljske i Mađarske, dobio je 28,7 posto glasova, daleko ispred drugih, ali i daleko manje od oko 35 posto koliko mu se predviđalo u predizbornim anketama.

Zbog "vrlo kompliciranih rezultata", kako ih je nazvao Fico koji lovi treći mandat, "kao stranka koja je dobila izbore imamo obvezu pokušati formirati smislenu i stabilnu vladu", rekao je novinarima. "To neće biti lako, kažem to vrlo otvoreno".

Fico, šef socijaldemokrata Smer-SD, ciljao je u svojoj kampanji na pitanje odbijanja primanja migranta u Slovačkoj, ali socijalna pitanja smanjila su utjecaj takve retorike. Dok je u odlazaćem parlamentu imao 83 mjesta i apsolutnu većinu, sada će se morati zadovoljiti s njih 49.

Prema mišljenju slovačkog političkog analitičara Abela Ravasza, "Fico će trebati najmanje dva ili tri partnera kako bi oformio koaliciju i vladu. S druge strane, oporbi bi trebao savez šest stranaka centra i desnice kako bi mogla formirati vladu".

S obzirom da će Slovačka preuzeti u srpnju predsjedanje Europskom unijom, rezultati se pomno prate i u Bruxellesu. Politički analitičar Samuel Abraham rekao je za AFP da bi formiranje nove vlade moglo "trajati tjednima pa čak i mjesecima". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter