Slovaci prvi ratificirali hrvatski pristup Uniji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Narodna rada, slovacki parlament, ratificirala je hrvatski Ugovor o pristupanju Europskoj uniji kao prvi parlament država clanice Unije. Za ratifikaciju se izjasnilo 145 zastupnika, a potrebno za ratifikaciju bilo je 76 glasova. Postupak ratifikacije pristupnog ugovora u Slovackoj bit ce zgotovljen kada ga potpiše predsjednik države Ivan Gašparovic koji je hrvatskoga porijekla.

O slovackoj ratifikaciji s neskrivenim zadovoljstvom novinare je izvijestila ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusic. Najsrdacnije je zahvalila slovackom parlamentu, vladi, a u telefonskom razgovoru zahvalila je i svom slovackom kolegi Mikulašu Dzurindi.

Kako se navodi u priopcenju na internetskoj stranici slovackog ministarstva vanjskih poslova Pusic je zahvalila na dugotrajnoj slovackoj podršci Hrvatskoj, posebnoj podršci Mikulaša Dzurinde, na njenim integracijskim naporima. Pusic i Dzurinda izrazili su u telefonskom razgovoru i želju za još intenzivnijom suradnjom i unapredenjem bilateralnih odnosa koji u okviru hrvatskog ocekivanog pristupa Europskoj uniji dobivaju novu dimenziju.

Pusic je na konferenciji za novinare izvijestila da je ugovor u Narodnoj radi ratificiran jednoglasno, iako je jedan zastupnik bio protiv. No, taj je zastupnik nakon izjašnjavanja pismeno obrazložio kako je i on za hrvatsko clanstvo u Uniji, ali je prilikom glasanja stisnuo pogrešnu tipku. Ministrica vanjskih i europskih poslova ocijenila je da je slovacka ratifikacija znacajna poruka i dogadaj. (T. PONOŠ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter