Slovaci novi suvlasnici Sunčanog Hvara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sunčani Hvar izvijestio je danas da je njegov dosadašnji većinski vlasnik Orco Property Group otpustio 2,08 milijuna dionica hvarske turističke tvrtke slovačkom Prime Tourist Resortsu, kao i dio razlučnih potraživanja.

Kako navode iz Sunčanog Hvara, otpuštanje dionica provedeno je 11. lipnja ove godine temeljem ugovora o kupnji i prijenosu dionica, nakon čega je češki Orco pao ispod praga od 50 posto udjela u temeljnom kapitalu u toj hvarskoj tvrtki.

Sada ta češka grupa za razvoj nekretnina ima 2,64 milijuna dionica, što čini 31,61 posto udjela u temeljnom kapitalu Sunčanog Hvara. Osim dionica, Orco je na slovačku tvrtku prenio i razlučna potraživanja koja je imao prema Sunčanom Hvaru, i to temeljem ugovora o zajmu od 15. srpnja 2010. godine i pripadajućih aneksa. Time je Prime Tourist Resorts postao novi vjerovnik Sunčanoga Hvara, navodi se u današnjem priopćenju.

Slovačka tvrtka sada ima 24,94 posto udjela u temeljnom kapitalu Sunčanoga Hvara. Nakon ovih transakcija, najveći pojedinačni vlasnik u Sunčanom Hvaru sada je država, odnosno Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), koji posjeduje 32,36 posto udjela u temeljnom kapitalu.

Sunčani Hvar je od kraja svibnja ove godine u procesu predstečajne nagodbe zbog otprilike 620 milijuna kuna ukupnih obveza, a ročište u tom postupku zakazano je za 11. rujna.

Osim bankama, kao najvećim vjerovnicima, tvrtka duguje i brojnim drugim vjerovnicima. Među njima bilo je i gotovo 136 milijuna kuna Orco Property Grupi, koja je od 2005. i većinski vlasnik Sunčanog Hvara i pod čijom se upravom tvrtka našla u lošem financijskom stanju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter