Slovaci i Česi Istre osnivaju svoju udrugu

Nedorost sa istarskim Slovakinjama i Čehinjama (A. P.)
Nedorost sa istarskim Slovakinjama i Čehinjama (A. P.)

Desetak pripadnica slovačke i češke manjine u Istri susrelo se sinoć u hotelu Adriatic u Rovinju kako bi formalizirale inicijativu za osnivanje udruge, koja će se baviti očuvanjem njihova jezika, tradicija i kulture.

Gost im je bio slovački veleposlanik u Hrvatskoj Ján Nedorost, koji je pohvalio njihovu inicijativu. Naglasio je kako slovačka manjina ima u Hrvatskoj 16 ovakvih udruga, udruženih u Maticu slovačku. Ovo je prva incijativa okupljanje Slovaka u Istri, za koju je Nedorost rekao da je jedna od najljepših regija Hrvatske, posebno poznata po multikulturi, a za Slovake i jedna od omiljenih destinacija.

Veleposlanik je obećao pomoć u osnivanju udruge Slovaka u Istri, što će pridonijeti daljnjem razvijanju odnosa između naše zemlje i Slovačke, koja je prva ratificirala sporazum o ulasku Hrvatske u Europsku uniju.

Inicijetivu za osnivanje udruge potakle su Slovakinja Ivana Petruz i Čehinja Lucia Vidovićová. Kao simbol nove udruge izabrana je ručna čipka, koja ima dugu tradiciju u Hrvatskoj, Slovačkoj i Češkoj. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter