Slonim: Krećemo s obnovom hotela Brioni

Obnova hotela Brioni koštat će između 20 i 22 milijuna eura (D. MEMEDOVIĆ)
Obnova hotela Brioni koštat će između 20 i 22 milijuna eura (D. MEMEDOVIĆ)

Pulsko hotelsko poduzeće kupnjom dva hotela u Njemačkoj za 54,5 milijuna eura postalo je prvo hrvatsko turističko poduzeće koje posluje i van granica države. Ova vrijedna investicija samo je dio velikih planova pulskog hotelijera koji za ovu sezonu priprema obnovu svog restorana na lokaciji Delfin preko puta pulske katedrale, ali i obnovu hotela Brioni na pulskoj Verudeli koji će prema riječima izvršnog direktora tvrtke Relija Slonima biti njihov prvi hotel s pet zvjezdica.

Doduše, s investicijom u Brione neće krenuti sada, već najranije nakon predstojeće sezone. Zasad su kupili gradsko zemljište oko tog hotela.

Dizanje kvalitete

- Grad je objavio javni natječaj i mi smo jedini koji smo se javili. Nadam se da će novac od te kupoprodaje ići u dobru svrhu. Sad smo u završnoj fazi pripreme obnove Briona, a od njega želimo stvoriti hotel s pet zvjezdica čime će postati jedni hotel s pet zvjezdica u Arenaturistovom portfelju u Hrvatskoj. Investicija će možda krenuti već nakon ljeta. Ako ne, onda godine nakon toga. Iznosit će između 20 i 22 milijuna eura. Paralelno pripremamo obnovu apartmana Ai Pini u Medulinu koja će se možda također realizirati iduće godine, ali neće biti gotova do sezone, najavljuje Slonim.

Investicija u ovo apartmansko naselje iznosit će oko 8,5 milijuna eura i podignut će kvalitetu smještaja na četiri zvjezdice.

- Za ovu sezonu pripremamo uređenje caffe bara na prostoru restorana Delfin preko puta pulske katedrale. To za nas nije velika investicija, ali radi se o iznimnoj lokaciji u srcu grada koja je vrlo bitna za sam izgled urbane jezgre, najavljuje Slonim. Na tom mjestu Arenaturist je svojedobno htio izgraditi mali luksuzni gradski hotel, ali su nakon arheoloških sondiranja odustali zbog nepoznanice oko troškova daljnjih arheoloških istraživanja.

Ističe i da se velika ulaganja očekuju u medulinskom kampu Kažela koji će kompletnom obnovom vrijednom 11 milijuna eura postati moderni kamp s bazenima i mnoštvom dodatnih sadržaja s četiri zvjezdice. Ta se investicija predviđa za 2018. godinu.

Inače, Arenaturist je u zadnjih nekoliko godina u obnovu svog portfelja, a to su kapaciteti na Punta Verudeli u Puli te hotele Belvedere i Medulin u Medulinu uložilo oko 60 milijuna eura. U dugoročnom planu im je i obnova pulskih Zlatnih stijena.

Zapošljavanje u Njemačkoj

Što se tiče njihovog prelaska na poslovanje u inozemstvu, zanimljiva je činjenica da će Arenaturist nuditi svojim djelatnicima da nakon ljetne sezone u Istri imaju mogućnost zimi raditi u njihovim hotelima u inozemstvu.

- Time smo postigli cjelogodišnje zapošljavanje i mislim da je to veliki doprinos zajednici. Trenutno upravljamo s osam hotela u Njemačkoj, a pod tom kapom je i jedan hotel u Mađarskoj. Nekima samo upravljamo, nekima upravljamo s partnerima, a neki su u našem vlasništvu. Riječ je o četiri hotela u Berlinu, po jednom u Nuernbergu, Koelnu i Dresdenu te jednim u Budimpešti. Nedavno smo kupili dva hotela kojima smo prije kupnje upravljali. Vrlo je bitno za nas kao tvrtku što ćemo sada upravljati cjelogodišnjim operacijama izvan Hrvatske. Također, prva smo hrvatska tvrtka koja će upravljati hotelima u Njemačkoj i Mađarskoj, tvrdi Slonim. Nada se da će u budućnosti pod svojom kapom imati još hotela u regiji, ali s detaljima nije trenutno htio izlaziti u javnost.

Vodeća hotelska kompanija centralne i istočne Europe

Kako su u Arenaturistu najavili prilikom preuzimanja hotela Art'otel cologne u Kölnu i Art'otel Berlin Kudamm, ovaj je potez prvi korak u provedbi strategije PPHE Grupe, vlasnika Arenaturista, da hrvatska kompanija postane konsolidator svih hotelskih operacija i hotela koje PPHE ima u srednjoj i istočnoj Europi. Također, očekuje se da će se Arenaturistu pripojiti i određeni mađarski hoteli PPHE Grupe.

- To je prvi korak prema razvoju Arenaturista u vodeću hotelsku kompaniju centralne i istočne Europe, primarno pod brendom Park Plaza. Velika je to stvar za Arenaturist, kazao je Slonim.

Promijenili vlasnika

Tijekom ove godine Arenaturist je promijenio većinskog vlasnika. Nekretninski fond PPHE Hotel Group Limited, koji posluje u 56 zemalja, a poznatiji je kao vlasnik licence Park Plaza Hotels&Resorts, brenda pod kojim već radi Arenaturist, preuzeo je pulskog hotelijera od Goldman Sachsa, odnosno njihovog nekretninskog fonda The Whitehallom. Već je tada ova Grupa najavila da namjerava Arenaturistu priključiti hotele i hotelske operacije u vlasništvu Grupe u Hrvatskoj te one koje posjeduje u Njemačkoj i Mađarskoj. (Barbara BAN)


Podijeli: Facebook Twiter