Slomila zube preskacuci lanac kod škole

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Preskacuci lanac na parkiralištu ispred OŠ Porec u ponedjeljak je ucenica petog razreda pala i slomila dva prednja trajna zuba. Njena prijateljica iz razreda ovog je proljeca ozlijedila vratnu kralježnicu na jednak nacin - pod punom opremom (osam kilograma školske torbe) preskakala je lanac koji ograduje dio parkirališta rezerviran za autobuse.

Parkiralištem upravlja komunalno poduzece Usluga koje je vec godinama glavno pitanje IDS-ove vijecnice i dopredsjednice Gradskog vijeca Sanje Oplanic.

Brine li i tko, osim roditelja, o sigurnosti gotovo tri tisuce ucenika koji pohadaju porecku megaškolu? Ravnatelj Edi Zarli kaže da pitanje konacnog uredenja tog parkirališta poteže kad god ima priliku, ali da redovito u odgovoru stoji izlika da zemljište nije gradsko.

Vlasnik je Institut za poljoprivredu i turizam, a Grad ga je dobio samo na korištenje i dao Usluzi na gospodarenje. O ranijim slucajevima ozljedivanja djece nitko mu nije rekao. Za ovo posljednje zna jer se majka javila školi.

Problem ovog ogromnog parkirališta je što je smješteno nadomak centru pa je idealno svim posjetiteljima s automobilima. Istovremeno, to je i parkiralište na koje školski autobusi dovoze i odvoze ucenike.

Parkiralište je posljednjih godina bilo i pravi poligon za testiranje razlicitih rješenja. Posljednje je poseban ulaz za školske autobuse, a dio parkirališta rezerviran je za njihovo parkiranje i manevriranje, lancima ograden od ostatka.

I to je problem jer lanci koji su nisko uz asfalt pozivaju na preskakanje ako djeca u školu ne stignu autobusom, nego privatnim prijevozom. Preskociti lanac pa krenuti precicom prema ulazu u školu ili obici citav ogradeni dio - zapravo djeci niti ne otvara mogucnost za nedoumicu.

Voditelj parkirališta u Usluzi Donald Cugalj rekao nam je da je nakon našeg upozorenja obišao parkiralište, razgovarao i s direktorom pa ce Upravi predložiti novo privremeno rješenje.

"Mislim da bismo autobuse mogli smjestiti niže, uz nogostup na rubu parkirališta prema školi, pa možda nece trebati ni ograde. Doduše, ravnatelj Zarli predložio je da umjesto lancima rezervirani dio parkirališta omedimo betonskim žardinjerama, pa cemo i o tome razmisliti", kaže Cugalj.

Kada ce to uciniti, nismo saznali. Naime, Cugalj se nada da ce prije kraja tek zapocete školske godine Grad i Institut konacno riješiti imovinskopravne odnose tog zemljišta da bi Usluga trajno uredila taj prostor.


Podijeli: Facebook Twiter