Slobodnoj zoni pulske luke treba obnova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slobodna zona luke Pula, ciji je osnivac i upravljac Lucka uprava, osnovana je 1999. Na površini od 60 tisuca cetvornih metara kopnenog dijela te gotovo 40 tisuca kvadrata akvatorija trenutno djeluje 12 koncesionara koji su smješteni u halama i na otvorenom prostoru i zapošljavaju oko 400 radnika.

Medutim, slobodnoj zoni hitno treba obnova jer su proizvodne hale, prateci objekti, magistralni vodovi kao i obalni pojas u prilicno lošem stanju, zastarjeli su i derutni.

- Krovovi nekih objekata radeni su od azbesta i moraju se što hitnije zamijeniti, a azbest adekvatno zbrinuti. Posljednji snimak obale pokazuje da je derutna i podlokana i velikim dijelom prepuna kaverni stoga je ove godine Lucka uprava sve svoje snage i vecinu novca fokusirala na saniranje zone, rekao nam je upravitelj Lucke uprave Donald de Gravisi.

Slobodna zona je ustvari carinska zona koja ce se ulaskom Hrvatske u Europsku uniju ukinuti, odnosno prenamijeniti u svojevrsnu gospodarsko-nauticku zonu.

Ono što još uvijek predstavlja velik problem u slobodnoj zoni su neriješeni imovinskopravni odnosi izmedu Grada Pule, odnosno tvrtke Luka Pula i Republike Hrvatske, a odnosi se na pomorsko dobro.

Kao što smo više puta pisali, Uljanik je, dakle država, tijekom 90-ih godina Gradu na ime kompenzacije komunalnog duga ustupio tu tvrtku i pripadajuce zemljište te hale. Država je potom Luci oduzela zemljište uz more proglasivši ga pomorskim dobrom i time oštetila komunalnu tvrtku.

U tijeku su sudski sporovi koji traju vec godinama. Direktor Dalibor Suljevic kaže da je po tko zna koji put pisao požurnice i molbe za pomoc Vladi, ministrima i njihovim zamjenicima. (C. B. GALIC)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter