Slobodno novinarstvo danas ne postoji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Ne znam kako ce situacija u Glasu Istre završiti, znam da se novina svaki dan prodaje i ne vidim razloga da se uništi roba koja funkcionira, rekao je sinoc Mariju Bencicu i posjetiteljima u oštariji Ferlin novinar i kolumnist Glasa Istre Elio Velan. Njega je na manifestaciju Grill peace united dovela neumorna družba Šikuti machine.

Kako je Velan Rovinjež na podužem radu u Trstu, gradu na periferiji Italije kojemu je buducnost ocijenio jako upitnom, a nekad je bio glavna luka jednog carstva, razgovor se fokusirao na tri glavne teme, a to su Europska unija, istraživacko novinarstvo i Glas Istre.

- Kako ubireš te važne teme, zanimalo je na pocetku Bencica, a pitanje se prije svega odnosilo se na Velanov tekst o bombama i radioaktivnom otpadu u Jadranu koju su prenijeli i drugi mediji. Informaciju je Velan dobio od Giannija Lannesa, istraživackog novinara, slobodnjaka. Velan je iskoristio taj primjer da naglasi kako istraživacki novinari ne smiju biti vezani uz neku novinsku kucu jer prije ili kasnije dode do konfrontacije s centrima moci, a taj novinar visi izmedu javnosti i onog što se od nje skriva.

- Istraživacki novinar može postojati zato što u demokraciji postoji razdvajanje izvršne i sudske vlasti. U situaciji kada se oni dodiruju, novinar izgubi mogucnost slobodnog rada, kaže Velan. Nije krio na što cilja: "Sudska vlast izdala je rješenje da novinari moraju raditi za vrijeme štrajka. Sudac je mogao presuditi u korist radnika, ali presudio je u korist poslodavca i to je presedan", smatra Velan kojeg je zaboljelo i to što su, kako je poslije kazao, "partizani i ljevicari nakon odluke suda šutjeli".



Berlusconi je u Italiji pokušao suziti taj prostor izmedu sudske i izvršne vlasti, na što se Bencic sjetio da je talijanski premijer ponudio našoj premijerki da mu se u vezi tih stvari obrati za pomoc. "Nadam se da nece", konstatirao je Bencic koji je citirao Jasnu Babic da istraživacko novinarstvo ne postoji, s cime se Velan složio podcrtavši: "Slobodno novinarstvo danas ne postoji kao takvo".

Što se tice Glasa Istre Velan je prvo rekao da ne vidi da postoji plan kako povratiti tiražu, a onda je sam dao nekoliko prijedloga: "Mora se pronaci ravnoteža, regionalni list mora odražavati regionalnu zbilju. Bitno je da Glas Istre nade dimenziju prepoznatljivosti i povjerenja koja je sada izgubljena. Mora se vratiti regiji i predstaviti ono što je specificno za Istru", rekao je naglasivši da to ukljucujuje i ono što je specificno za njenu kulturu.

Iako se Bencic trudio da razgovor protekne u barem djelomicno ležernom tonu, Velan niti je mogao, niti je htio izbjeci da isprica o mracnim stranama Europske zajednice.

- Euro nije donio porast blagostanja. Pao je standard, nezaposlenost raste, nesigurnosti je sve više, a nema niti jakih lidera kao što su Adenauer, de Gasperi ili Schuman koji su uniju osnovali. U Italiji je školstvo reformirano tako da su vecinu novca prebacili u privatni sektor. Države su zapale u duboku krizu i ne vide izlaz u EU-u. Cipele su u Italiji 100 posto skuplje, jedna kava koja je koštala tisucu lira danas košta jedan euro, znaci duplo, nanizao je Velan.

Radno mjesto na neodredeno u EU-u više ne postoji, rekao je zapitavši se od cega ce buduce generacije živjeti. "Generacija rada kakvim ga poznamo, ne postoji". Bencic se našalio rekavši kako je krivac za krizu David Bowie koji je prije pet, šest godina prodao ploce koje je tek obecao da ce snimiti, a slicno su ucinile banke i propale.



Jedinstvo EU-a trebao je ojacati novac, a umjesto toga ju je razjedinio i omogucio ultradesnicarima da dodu na politicku scenu, no to je samo jedan od problema koji je Velan nabrojio. Puno je šokantnije zvucalo da EU danas vode 44 tisuce birokrata koji postavljaju pravila igre za 27 država. Njihove su place od cetiri do 16 tisuca eura neto, njihova primanja nisu podložna oporezivanju države porijekla, dok ih EU oporezuje smiješno malo, a bave se najcešce bojom taksija ili rezanjem palente.

Preko EU-a došao je Velan do zakljucka da je monarhija daleko jeftinija od demokracije. Vijecnik u skupštini regije Friuli-Venezia Giulia ima placu od 10 tisuca eura mjesecno, parlamentarci primaju još više, a bivši predsjednik Napolitano imao je vece troškove nego kraljica Elizabeta.

Bencic je tu otvorio raspravu o politickim strankama koje ne mogu legalno funkcionirati pa novac sakupljaju ilegalno. Po Velanu one su monoliti koji gutaju užasno velike kolicine novca. S obzirom na situaciju, ne cudi da je Karl Marx, kako je kazao Velan, trenutno najcitaniji filozof u Europi, a marksizam je ponovo aktualan.

Vecer u oštariji otvorena je izložbom Noela Šurana, mladog likovnjaka i glazbenika poznatog po istraživanju istarske baštine, kojeg je predstavio Mladen Lucic. Ovo je Šuranova treca samostalna izložba, a podijeljena je na cetiri elementa, knjigu iz Rotonde - graficku knjigu u kutiji od pizze, kovacevu knjigu (od metala), bijelu knjigu i grafike iz Žejana.

Nakon razgovora Bencic-Velan, Šuran je zapjevao i zasvirao s Branimirom Šainom pa smo tako culi i stare istarske kante. Kako je ovo Grill peace, Pino i Rino su napravili roštilj, a Šeki je spekao krumpir u lugu. Prica se nastavlja opet ove subote.


Podijeli: Facebook Twiter