Slobodna zona Motovuna u znaku romske glazbe

Prano Graszt dolaze iz Mađarske
Prano Graszt dolaze iz Mađarske

Na 16. Motovun Film Festival, koji se održava od 27. do 31. srpnja, dolazi četrdeset romskih glazbenika, a među njima i Džambo Agušev, najbolji trubač na svijetu.

Svi oni dolaze u sklopu posebnog filmsko–glazbenog programa Motovunska mahala pjevati i svirati za sve koji će ove godine emigrirati u Slobodnu zonu Motovun na 16. MFF. Ondje će se svake festivalske noći u sklopu programa Roma Disko održavati koncerti uz koje se pleše do jutra s nekima od najboljih evropskih romskih glazbenika.

Makedonski glazbenik Džambo Agušev dobitnik je nagrade za prvu trubu svijeta na poznatom međunarodnom natjecanju trubačkih orkestara u Guči, a njegove virtuozne sposobnosti na trubi privlače pozornost javnosti.

Romi su oduvijek pokazivali veliku sklonost hip–hop kulturi i glazbi, a najbolji romski rap iz Šutke u Makedoniji na Motovun Film Festival donose momci pod imenom Shutka Roma Rap. Projekt koji je potaknut pozitivnim kritikama odlučio je iz studija izaći pred publiku, a pjesme im dobro kotiraju i na prestižnim WMCE (World Music Charts Europe) ljestvicama.

Hrvatski romski hip-hop u Motovunu će predstavljati Euro Black Nation iz Baranje, glazbeno osvježenje koje u rap uključuje romsku glazbu i beatove. Uz njih iz Kočana iz Makedonije dolaze FUNKolektiv koji kombiniraju glazbu makedonskog i romskog folklora s poznatom filmskom glazbom, hip-hop ritmom i funky riffovima.

Parno Graszt romski su bend koji dolazi iz Mađarske, a stalno se nalaze na top ljestvicama world musica. Voli ih čak i Monty Pythonovac Terry Gilliam. Iz Belgije dolaze Va Fan Fahre iz Belgije čiji je svaki koncert prava fešta romske glazbe. U svoju glazbu koja se opisuje kao balkan gipsy brass uključuju i elemente indijske i sjevernoafričke glazbe, a topli vokal pjevačice s lakoćom prenosi romske strasti.

Svi koncerti su besplatni, a njihov raspored po danima bit će objavljen 4. srpnja. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter