Slobodna kretanja u Luci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ksenija Filipovic, Monika Vladisavljevic i Vanja Popek predstavile su se sinoc zajednickom izložbom "Slobodna kretanja" u pulskom Multimedijalnom centru Luka. Izložbu je u ime Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre otvorio Eros Cakic, a o samim umjetnicama govorila je autorica teksta kataloga izložbe Antonia Došen.

- Ksenija Filipovic, Monika Vladisavljevic i Vanja Popek diplomirale su na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te su svoj kreativni razvoj nastavile okrenuvši se svaka svom mediju - slikarstvu, crtežu ili otiscima na pleksistaklu.

Stvarajuci sa žarom i istinskom predanošcu, svaka od ove tri autorice unosi sebe u svoj rad koncipirajuci i prilagodavajuci materijal i tehniku rada svom likovnom idiomu.

Likovna erudicija stecena na Akademiji prepoznaje se jedino kod umjetnice Monike Vladisavljevic, koja unatoc tome izlazi iz naucenih okvira op-arta i transformirajuci ustaljene strukture urbanog svakodnevnog života zadire u bit subverzivnog street-arta, kazala je Došen.

Što se radova Ksenije Filipovic i Vanje Popek tice, Došen napominje da one izborom materijala i tehnika reinterpretiraju tradiciju i pružaju drugu perspektivu na neke od antologijskih umjetnika hrvatske umjetnosti kao što su Jevšovar, Richter ili Srnec.

- Eksperimentirajuci razlicitim tehnikama sve tri umjetnice nadilaze klasican likovni izraz i prezentiraju svoj likovni ja na najrjecitiji nacin - Vanja kistom i akrilom na platnu, Monika olovkom ili flomasterom na papiru, a Ksenija istraživanjem svojstava i mogucnostima rada s netipicnim materijalima poput pleksistakla, zakljucila je Došen.

Izložba u MMC-u LUKA ostaje otvorena do 4. svibnja.


Podijeli: Facebook Twiter