Sloboda za Gotovinu i Markača!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Žalbeno vijeće Haaškog suda poništava osuđujuće presude Gotovini i Markaču za progon, deportacije, ubojstvo, nepostupanje, zločine protiv čovječnosti, pljačku javne i privatne imovine, kršenje zakona i običaja ratovanja, te izriče oslobađajuću presudu po svim točkama optužnice osim treće točke.

- General Ante Gotovina i general Mladen Markač oslobođeni su točaka optužnice i puštaju se trenutačno na slobodu, objavio je u petak sudac Theodore Meron u sudnici Haškog suda.

Sudac Meron iznio je samo sažetak žalbi odvjetnika dvojice hrvatskih generala te zaključke Žalbenog vijeća. Prvostupanjskom presudom generali Gotovina i Markač dobili su 24 odnosno 18 godina zatvora.

Ante Gotovina je u vrijeme Oluje bio zapovjednik Zbornog područja Split a Mladen Markač zapovjednik Specijalne policije. Gotovina je u pritvoru ICTY-a od 10. prosinca 2005. a Markač od 11. ožujka 2004. godine.

Dok se galerijom Haaškoga suda prolamao pljesak i erupcija oduševljenja nakon što je predsjedavajući Žalbenoga vijeća Theodor Meron objavio odluku suda o oslobađanju dvojice hrvatskih generala, Ante Gotovina i Mladen Markač još uvijek su smireno slušali tijek ročišta.

Tek nakon što je ročište zaključeno i petorica sudaca napustila sudnicu uzbuđenje sa sudske galerije prenijelo se u sudnicu gdje su se dvojica oslobođenih hrvatskih generala počela grliti sa svojim odvjetničkim timovima i tek tada pokazala prve emocije, Gotovina osmjesima a Markaču su se oči zasuzile.

Markačeva supruga Mirjana koja je čitanje pravomoćne presude pratila sa sudske galerije pljeskala je odluci žalbenoga vijeća i grlila se sa članovima svoje obitelji i prijatelja.

Čitanju presude bio je prisutan i Markačev prvi branitelj Miroslav Šeparović vidno ganut oslobađanjem njegova bivšeg klijenta.

Veselje nakon završetka ročišta prenijelo se potom u predvorje Haaškoga suda gdje su predstavnici obrane primali bezbrojne čestitke dok su hrvatski predstavnici dogovarali prebacivanje dvojice oslobođenih generala danas u Hrvatsku.

Prenosimo i priopćenje ICTY-a o presudi:

Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), u sastavu suci Theodor Meron, predsjedavajući, Carmel Agius, Patrick Robinson, Mehmet Guney i Fausto Pocar, u petak je većinom glasova, uz suprotno mišljenje sudaca Agiusa i Pocara, poništilo osuđujuću presudu raspravnog vijeća za hrvatske generala Antu Gotovinu i Mladena Markača za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja, te donijelo oslobađajuće presude.

Žalbeno vijeće jednoglasno je utvrdilo da je raspravno vijeće pogriješilo kada je zaključilo da su svi topnički učinci na lokacije udaljene više od 200 metara od cilja smatraju nelegitimnim, što je služilo kao dokaz nezakonitih napada na gradove u regiji Krajina u Republici Hrvatskoj. Većina u žalbenom vijeću dodatno je zaključila da je raspravno vijeće pogriješilo kada je zaključilo da su topnički napadi po nalogu Gotovine i Markača bili nezakoniti. Većina također smatra da je raspravno vijeće pogriješilo kada je utvrdilo postojanje udruženog zločinačkog pothvata čiji je cilj bio trajno i prisilno uklanjanje srpskih civila iz Krajine. Shodno tome, većina je ukinula sve osude izrečene Gotovini i Markaču. Žalbeno vijeće također je većinom glasova odbilo osuditi Gotovinu i Markača na temelju alternativnih načina odgovornosti. Žalbeno vijeće naložilo je hitno puštanje na slobodu Gotovine i Markača.

General Gotovina bio je general-pukovnik Hrvatske vojske. Godine 1995. službovao je kao zapovjednik HV-a Zbornog područja Split, a kao glavni operativni zapovjednik vojne ofenzive "Oluja" u južnom dijelu regije Krajina. Gotovina je uhićen u Španjolskoj 7. prosinca 2005. i prebačen na sud 10. prosinca 2005. Branitelji generala Gotovine bili su odvjetnici Gregory Kehoe, Luka Mišetić, Payam Akhavan i Guenael Mettraux.

General Markač bio je pomoćnik ministra unutarnjih poslova i zapovjednik operacija specijalne policije u Hrvatskoj 1995. Markač se predao sudu 11. ožujka 2004. Njegovi branitelji bili su Goran Mikuličić, Tomislav Kuzmanović, John Jones i Kai Ambona.

Tužiteljstvo su u žalbenom postupku zastupali Helen Brady, Douglas Stringer, Laurel Baig, Francois Boudreault, Ingrid Elliott, Todd Schneider, Saeeda Verrall, i Matthew Cross, navodi se u priopćenju ICTY-a. (GI/Index.hr/Hina)

Suđenje u brojkama: 303 dana, 138 svjedoka i 190 milijuna kuna

Suđenje Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku pred Haaškim je sudom trajalo ukupno 303 dana, ispitano je 138 svjedoka, a za obranu generala Hrvatska je izdvojila nešto više od 190 milijuna kuna.

Gledano pojedinačno, na suđenju je ispitan 81 svjedok optužbe, koja je imala gotovo 2.700 dokaznih predmeta. Obrana generala Gotovine na suđenje je dovela 25 svjedoka, 19 ispitanih predložili su odvjetnici generala Čermaka, a 13 oni generala Markača.

Raspravno vijeće pozvalo je još sedam svjedoka te provelo pet ostalih dokaznih predmeta. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter