Sloboda i/ili novac

Iz predstave "Bankar anarhist" (D. MEMEDOVIĆ)
Iz predstave "Bankar anarhist" (D. MEMEDOVIĆ)

U Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula preksinoć je izvedena predstava "Bankar anarhist" koja nije privukla veliki broj ljudi iako je tema prilično aktualna i mnogima bliska. Predstava je nastala u produkciji Teatra Binocular iz Zagreba, kao predložak poslužila je knjiga slavnog portugalskog književnika Fernanda Pessoe objavljena prije skoro stotinjak godina, a iskusni glumac Sreten Mokrović je priču malo osuvremenio i geografski pomjerio u Hrvatsku dok se režije prihvatio Borna Armanini.

Bankar i Vinko Novak

Mokrović se na sceni pojavljuje s gitarom u ruci, a prati ga

klarinetistica Dunja Paprić. Predstava ide u dva paralelna smjera pa u jednom segmentu imamo bankara koji je anarhizam odlučio pretočiti u praksu i porobiti novac, dok u drugom segmentu imamo jednog običnog Vinka Novaka iz Sutle koji je završio Školu učenika u poljoprivredi i sada je oženjen i radi. No, njegova žena želi nešto više, želi da imaju svoj stan pa Novak odlazi u banku na šalter gdje se izdaju krediti a tu ga prima slatkorječiva Višnja. Novak je skeptičan od samog početka i ne pada odmah na uvjeravanja bankarske službenice da bi trebao uzeti kredit u švicarskim francima s ratom od 4,2 posto koja je promjenjiva. To je Novaku znak za uzbunu ali korak po korak popušta i uzima kredit.

"Švicarci" lete u nebo

- Bilo je to prije 12 godina, kao da sam banci dao svoj život, prodao ga za 50 tisuća švicarskih franaka, opisuje Novak situaciju koje u tom trenutku još nije bio svjestan. Jer, uselio se u stan od 35 četvornih metara i već se vidio kao vlasnik nekog ranča sa svojom suprugom i djecom koju će mu roditi a naći će se mjesta i za kojeg psa. Novak se tada konačno osjeća slobodnim, ali… Nakon nekog vremena mu banka šalje obavijest da je rata skočila na 8,9 posto a dug porastao na 60 tisuća, a nakon toga rata ide na 10,40 a dug je već na 65 tisuća "švicaraca". Novak taj novac ne može vratiti, u međuvremenu je ostao bez posla, žene i stana. Novac porobljuje Novaka koji se psihički i ljudski uništen pita "Sloboda? Kaj je to? Gde je to?" i shvaća da se za slobodu mora izboriti sam. Zadnju riječ ipak imat će cinični bankar.

Mokrović se vješto prebacuje iz jedne uloge u drugu dok ga Paprić prati na klarinetu a glazba služi da se na polumračnoj pozornici pojača turobna atmosfera predstave u kojoj ne nedostaje niti crnog humora. (Mladen RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter