Šljivancanin na slobodi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši nacelnik za sigurnost gardijske brigade JNA Veselin Šljivancanin, osuden u Haagu na deset godina zatvora za zlocin na Ovcari, pušten je na slobodu nakon izdržane dvije trecine kazne, objavio je u cetvrtak Haaški sud (ICTY).

Odluka o puštanju na slobodu donesena je 5. srpnja pod oznakom tajnosti, a objavljena je u cetvrtak nakon što je Šljivancanin pušten na slobodu.

Odluka Haaškoga suda da 2010. izmijeni pravomocnu presudu i smanji Šljivancaninu kaznu sa 17 na deset godina zatvora izazvala je u Hrvatskoj izrazito negativne reakcije, kao i nepravomocna presuda prije toga kojom je bio osuden na svega pet godina.

Nakon što je preispitalo pravomocnu presudu, kojom je osuden na 17 godina zatvora, Žalbeno vijece je 2010. prihvatilo argument Šljivancaninove obrane i zakljucilo da on nije znao za povlacenje vojnih policajaca s Ovcare, pa prema tome nije kriv za ubojstva 194 hrvatska ratna zarobljenika na toj farmi pokraj Vukovara u studenom 1991.

Suci su u trecoj i konacnoj presudi ipak zakljucili da je Šljivancanin kriv za mucenje zarobljenika te mu odredili kaznu od deset godina zatvora.

Tom je presudom prvi put u povijesti ICTY-ja, koji je osnovan 1993., preinacena neka pravomocna presuda. Šljivancanin je u prvostupanjskom postupku u rujnu 2007. osuden na pet godina zatvora za mucenje vukovarskih zarobljenika.


Podijeli: Facebook Twiter