Šljiva u slanim i slatkim varijantama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Plavo-ljubicasti plodovi jedno su od obilježja miholjskog ljeta. Kratko je vrijeme, kraj kolovoza i pocetak rujna, kada ih možemo koristiti kao svježe voce ili za pripremu okruglica, savijaca i štrudli.

Unatoc svim hibridima kada je rijec o ostalom vocu, šljive bistrice zadržale su svoj iskonski okus. To je voce koje se dobro uklapa u slatka i slana jela. Najcešce se u slanim jelima koriste sušene.

Svinjetina i perad može se nadijevati ili obložiti šljivama, a kod pirjanja junetine stavlja se u umak da bi dobio dodatnu punocu. Zbog kolicine antioksidansa i prehrambenih vlakana suhe šljive imaju i povoljan ucinak na zdravlje srca i krvnih žila, a zbog vitamina B-kompleksa izuzetan su stimulator izmjene ugljikohidrata u organizmu, ciste organizam, uklanjaju zatvor, odstranjuje štetne tvari te poticu rad jetara.

Energetska vrijednost im je niska, samo 46 kcal na 100 grama, oko cetiri puta manje od kruha.



Okruglice sa šljivama

Sastojci: 600 g krumpira, 400 g oštrog brašna, dva jaja, 50 g maslaca, 500 g šljiva, sol, žlica maslaca za mrvice, 40 g mrvica, 30 g šecera, zacini.

Priprema:
Krumpir se skuha u ljusci, ocisti i protisne kroz spravu za gnjecenje krumpira. Žumanjke valja razmutit vilicom i dodati pireu, a zatim i sol, brašno te rastopljeni maslac. Sve temeljito izmiješati da se dobije jednolicna smjesa. Dobiveno tijesto prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i formirati kobasicu debljine oko pet centimetara. Nožem podijeliti na male komadice. Oblikovati pogacice, a u sredinu staviti pripremljene šljive i oblikovati kuglice vlažnim rukama. Knedle se kuhaju u puno vode, na laganoj vatri deset do 15 minuta. Gotove su kada isplivaju na površinu. Preliju se na maslacu preprženim mrvicama uz malo šecera. Okruglice se mogu puniti sirovim šljivama, ali i prodinstanim sa šecerom, cimetom, vanilin-šecerom i malo ruma.


Podijeli: Facebook Twiter