Sljedeći tjedan počinje sedma BOOKtiga

(Kristina FLEGAR)
(Kristina FLEGAR)

Najstariji porečki trg - Marafor slijedećeg će tjedna ponovno vrvjeti od očuvanih starih svezaka koji uz svoj sadržaj skrivaju i neku drugu zanimljivu priču, ljubitelja pisane riječi i književnika željnih kontakta sa svojim čitateljima. Od 23. do 26. travnja ovdje će se po sedmi put odvijati Međunarodni sajam pročitanih knjiga, originalna BOOKtiga, čiji je cilj od samog početka popularizirati pisanu riječ širem krugu čitateljstva, a ovogodišnji znakovit moto je "Čitatelj u središtu".
 
Posjetitelji će se imati prigodu susresti se sa Slavenkom Drakulić - jednom od najčitanijih hrvatskih spisateljica, čija su djela prevedena na više od 20 jezika, zatim s popularnim alpinistom i putopiscem Stipom Božićem, nagrađivanim slovenskim autorom Goranom Vojnovićem, akademikom Viktorom Žmegačem te dr. sc. Matom Marasom, prevoditeljem i književnikom koji je prvi na hrvatski jezik preveo sabrana Shakespeareova djela. Za sve njih građani mogu ubaciti pitanja u posebnu kutiju u Gradskoj knjižnici i tako neposredno sudjelovati u moderiranju susreta.
Bogat program
 
U programu je niz zanimljivih predavanja, kreativnih radionica, izložba ilustracija za Šegrta Hlapića čuvenog češkog likovnog umjetnika, ilustratora i scenografa Josefa Lade te glumačko - lutkarska predstava "Vuk i tri praščića" kazališne družine "Ivana Brlić - Mažuranić" iz Slavonskog Broda. A svi koji kupe neku od knjiga koje će se prodavati po simboličnim cijenama doprinijet će humanitarnom projektu koji će ove godine iznjedriti dvojezičnu, hrvatsko - talijansku slikovnicu "Moja knjižnica: slikovnica veća od priče". Šarena knjižica rezultat je jedne od kreativnih dječjih radionica Gradske knjižnice "Petkom u pet" i biti će dar za svako novorođeno dijete na području Poreštine, najavila je Irides Zović, ravnateljica porečke Gradske knjižnice koja organizira Festival. Ona je kazala da istraživanja pokazuju da tisuće djece nemaju pristup ranom čitanju i razvijanju rane pismenosti, što ih je potaknulo da tiskanjem i darivanjem slikovnice okrenu taj trend u korist čitanja, ukazujući na važnost i dobrobit čitanja djeci od samog rođenja.
 
Svečano otvorenje zakazano u Noći knjige, u srijedu, 23. travnja, u 19 sati, kad će Slavenki Drakulić biti uručena Nagrada BOOKtiga za najčitaniju knjigu u razdoblju od 31. siječnja 2013. do 1. veljače 2014. u svim knjižnicama Istarske županije - njenu knjigu  "Optužena". (K. FLEGAR)
 
VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE
 
 

Podijeli: Facebook Twiter