Sljedeći je korak povezati maslinovo ulje s turizmom

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Agroprodukt, OPG Matteo Belci, Brist Olive, OPG Chiavalon, Oleum Maris, OPG Valter Šarić, OPG Stipančić i Uljara Tonin čine skupinu od osam proizvođača maslinovog ulja s Vodnjanštine koja je, uz 42 proizvođača iz Istre, ušla među 500 najboljih ulja prestižnog svjetskog kataloga Flos Olei. Za te su maslinare i uljare jučer u gradskoj palači Vodnjana gradonačelnik Klaudio Vitasović i pročelnik Ezio Pinzan organizirali prijem.

Pola milijuna stabala

- Drago mi je da vas je u tolikom broju što znači da ste vrijedni i kvalitetu našeg maslinovog ulja dignuli u sam svjetski vrh. Nesumnjivo je to vaša zasluga, ali i plod zajedničkog rada, u prvom redu edukacije, smotri i manifestacija koje se u Vodnjanu održavaju duže od 20 godina. Vodnjanština ima oko pola milijuna stabala maslina i to su otprilike brojke od prije Drugog svjetskog rata, ali nastavit ćemo i dalje saditi i raditi na kvaliteti. Još je i dosta zemljišta ostalo neiskorišteno pa se nadam da će nova Vlada ubrzati proceduru za dodjelu zemljišta, rekao je Vitasović, istaknuvši da je u ovoj grupi i pulski Agroprodukt čiji su maslinici ipak na Vodnjanštini.

Ovakvi će rezultat, dodao je gradonačelnik, pomoći i kod kandidiranja projekata na međunarodne natječaje te ih uputio na to da u Gradu postoji Odjel za gospodarstvo i EU projekte, na čelu kojeg je Pinzan i koji im može pružati logistiku.

- Ovo vaše maslinovo ulje nije prosječno već izuzetan proizvod. Velik je napredak postignut time što imamo sve modernije uljare i što ih imamo dovoljno. Prihvatili ste nove trendove u proizvodnji, a Grad je učinio veliku stvar što je podijelio više od 450 hektara državnog zemljišta s nasadima i revitalizirao zapuštene maslinike. Imam još barem toliko zemljišta koje treba staviti u funkciju, rekao je Pinzan.

Poticati širenje nasada

Maslinari i uljari istaknuli su da uživaju punu podršku Grada, centrom maslinarstva u Istri, ali da se i unatoč tome susreću s brojnim zaprekama. Proizvođač Valter Šarić iznio je podatak da je u svijetu udio maslinovog ulja među mastima samo tri posto, a da hrvatski udio u proizvodnji maslinovog ulja čini tek 0,5 posto.

- To nam daje prostora za daljnji razvoj. Ne smijemo zastati sa sadnjom pa apeliram da se nastavi sufinancirati i stimulirati nabavku sadnica, rekao je Šarić.

Velike razlike u cijeni poljoprivredne vode u Istri

Velimir Jurić iz tvrtke Oleum Maris smatra da bi trebalo i prilagoditi prostorne planove da bi se omogućila izgradnja objekata za proizvodnju, pa i smještaj turista, ukoliko se želi realizirati povezivanje potrošnje maslinovog ulja, kao brenda Vodnjanštine, s turizmom. Vitasović se složio rekavši da to treba uskladiti na županijskoj razini.

- Napravili smo sustav za navodnjavanje i predali molbu za poljoprivrednu vodu te se strahovito zeznuli. Naime, mi s područja koje opskrbljuje Vodovod Pula plaćamo duplo skuplje takvu vodu u odnosu na vodu za domaćinstva. Poljoprivredna voda kod nas košta 19 ili 20 kuna po kubiku, a u drugim krajevima Istre plaćaju je četiri kune i nešto.

Kako riješiti taj problem, pitao je Petar Mirković iz Krnjalože u ime OPG-a Stipančić.

- Mislim da će se cijene poljoprivredne vode izjednačiti kada se objedine svi vodovodi na razini županije. Na tome se radi i tražimo od nadležnih više razumijevanja. I Grad plaća visoke naknade za navodnjavanje zelenih i sportskih površina, rekao je Vitasović. Mirković kao ekološki proizvođač naveo je probleme u nabavci zaštitnih i sredstava za gnojidbu jer tih proizvoda nema na tržištu.

Vodnjanska ulja na Dalekom istoku

- Neki od nas izvoze ulje na Tajvan ili Japan. Mnogi tako prvi put čuju za našu zemlju i to je ulje pozivnica da nas posjete, rekao je Sandi Chiavalon. Prema njemu, poljoprivrednici, maslinari i uljari imaju taj problem što moraju sami financirati pripremu projekata za natječaje, a veliku zapreku im predstavlja i komunalni doprinos za proizvodne objekte, koje bi, kao oblik poticanja maslinarstva, trebalo smanjiti. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter