Sljedeceg tjedna novi natjecaj za bolnicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U ponovljenom natjecaju za kredit za izgradnju nove pulske bolnice koji bi mogao biti objavljen vec narednog tjedna, rok povrata kredita bit ce s 20 smanjen na 15 godina pa možda i na još kraci rok. Naime, upravo su banke koje su bile zainteresirane za prvi natjecaj imale primjedbe na taj dugi rok povrata, a ne na sam iznos kredita.

Od Valerija Drandica, predsjednika Upravnog vijeca pulske bolnice, saznajemo da se sada ocekuju puno bolji uvjeti za dobivanje kredita, kao i da ce sigurno biti više ponuda. Na prvi natjecaj je stigla samo jedna ponuda - ona zajednicka Zagrebacke i OTP banke - dok je desetak banaka podiglo natjecajnu dokumentaciju. U skladu s odredbama natjecaja povjerenstvo je dokumentaciju poslalo u ministarstva zdravlja i financija jer ona daju ili ne daju suglasnost. Nakon dužeg vremena i pregleda dokumentacije stigao je odgovor da je ponuda preskupa. Glavni razlog za takvu odluku je bila kamata, ali nam Drandic, s obzirom na novi natjecaj, nije htio reci o kakvoj se kamati radilo.

- Imali smo više razgovora u ministarstvima i s bankama. Sigurno je da ce se na natjecaj javiti i HBOR s jednom ili možda više banaka, što znaci da ce i uvjeti bili povoljniji. Kamata HBOR-a je nekomercijalna i gotovo je dvostruko niža u odnosu na kamate banaka. Kamata ce tako ovisiti o tome koliki ce biti udio HBOR-a u zajednickoj ponudi, ali je sigurno da nece biti manji od 50 posto, objašnjava Drandic te najavljuje još jedan sastanak s predstavnicima HBOR-a.

Da se ne bi gubilo previše vremena, razmišlja se o mogucnosti da se natjecaj za izgradnju bolnice raspiše prije nego što se budu znali rezultati ponovljenog natjecaja za financiranje gradnje tako da bi se paralelno radilo na njima. Oba se natjecaja objavljuju i u Financial Timesu pa su medunarodnog karaktera, a Drandic istice da je gradnja bolnice vrlo zahtjevan posao te su potrebne tvrtke s visokim referencama i iskustvom.

Na pitanje je li realno da se bolnica pocne graditi do svibnja 2013. kada su lokalni izbori, Drandic odgovara pozitivno.

- Ne govorim to deklarativno. Ako bude neka žalba na natjecaj za gradnju, onda to znaci duži postupak. Ako se odrade oba dva natjecaja, u ovoj godini možemo poceti gradnju, veli Drandic te za naredni tjedan najavljuje usuglašavanje na razini ministarstava natjecaja za gradnju bolnice. (Selvina BENIC)


Podijeli: Facebook Twiter