Sljedeće godine veći bon za umirovljenička kućanstva

Etnologinje sa zagrebačkog Instituta u lišijeri obitelji Bratulić u Svetom Petru u Šumi (D. ŠIŠOVIĆ)
Etnologinje sa zagrebačkog Instituta u lišijeri obitelji Bratulić u Svetom Petru u Šumi (D. ŠIŠOVIĆ)

Penzioneri s mirovinom do 2.300 kuna dobivaju za Božić bon od sto kuna, a toliko dobivaju i kućanstva s jednom mirovinom do 3.300 kuna. Prema tome, umirovljenik i žena koja ne prima mirovinu dobiju koliko i jedan umirovljenik i to nije u redu, rekao je tijekom aktualnog sata Gradskog vijeća Vodnjana na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici vijećnik HSU-a Gianfranco Vitassovich.

Smatra da bi svakako trebalo povećati ta sredstva, pa i podignuti cenzus za dobivanje poklon-bona. Uz to je predložio i da Grad sufinancira dopunsko zdravstveno osiguranje umirovljenicima s najnižim mirovinama.

Podjela bonova nastavlja se u siječnju

- Trebalo bi prvo vidjeti koliko je takvih s najnižim mirovinama i koliko bi to opteretilo proračun. Ali mislim da nije samo na Gradu da brine o umirovljenicima. Gradu se sve više oduzimaju prihodi, a on podnosi sve veći teret, i knjige, i prijevoz, i pomoći…, rekao je gradonačelnik Klaudio Vitasović. Pročelnica za društvena pitanja Nensi Giachin Marsetič dopunila je gradonačelnika riječima da gradska uprava već financira troškove lijekova onima koji ih ne mogu sami pokriti.

- Što se tiče poklon-bonova, nova komisija dala je prijedlog za izmjenu kriterija i to upravo za domaćinstva. Ove godine je prošlo ovako, a od sljedeće će se mijenjati. Podijelili smo više od 400 bonova, a podjela se nastavlja u siječnju onima koji ga nisu dobili, zaključila je Giachin Marsetič.

Evelina Biasiol Brkljačić, također iz HSU-a, rekla je da je pročitala da Fažana uz redovnu infrastrukturu ugrađuje i instalacije za plin. Kako smo već pisali, odlučili su to učiniti u Fažani u sklopu rekonstrukcije Galižanske ceste, za što su dobili građevinsku dozvolu nakon što su radovi već počeli.

Plin prvo stiže u galižansku zonu

- Ove dane imao sam sastanak s direktorom Plinare Pula, jer smo mi prije tri godine na Gradskom vijeću donijeli odluku da će plin u poslovnu zonu Galižana doći do studenog 2017. Kako se to nije dogodilo, jer nije izgrađena državna cesta, a dobili smo građevinske dozvole, dogovorili smo da mi što prije izgradimo mrežu u Galižani, s tim da će se postaviti privremeni plinski spremnici dok ne dođe plin. Nakon toga će na red doći i Vodnjan. Zbog istog tog razloga, jer nije završena cesta, neće još doći ni plin u Fažanu, rekao je gradonačelnik Vitasović.

Na zahtjev Biasiol Brkljačić da se u Peroju i Barbarigi otvori banka, ili barem postave bankomati, Vitasović je naveo da su više puta tražili da se postave bankomati, a iz banaka su dobivali odgovor da im to nije isplativo. Kako je netko komentirao iz vijećničkih klupa, bankomat u Barbarigi radi samo po ljeti. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter