Slikovnica na dar od djece djeci

(M. SARDELIN)
(M. SARDELIN)

Već petu godinu zaredom Matice hrvatske Buje povodom svetog Nikole daruje slikovnice djeci osnovnih škola Bujštine, pa i šire. Ove godine odabrane su četiri slikovnice, kojih su autori djeca s područja Bujštine. Odlučeno je da to budu nagrađene slikovnice autorice Verene Krastić, kao i autora Arona Vincenca Gjinija, Ive Šantića i Erike Vesnaver.

Slikovnice su nastale u radionici kreativnog pisanja koje vodi Sonja Buljević, a s njima su učenici sudjelovali na redovitim natječajima udruge Kalibra iz Karlovca koja potiče stvaralaštvo i kreativno pisanje pod nazivom "Moja prva knjiga". Slikovnice su, njih 144 komada, podijeljene u ponedjeljak, u Osnovnoj školi Rivarela u Novigradu.

U pet godina darovali više od tisuću slikovnica

- Dodjela spomenutih slikovnica nije samo poklon već i poticaj dječjem stvaralaštvu, njihovoj kreativnosti, jer mašta je ono što nas čini boljima i duhovno bogatijima, naglasio je Zlatan Varelija u ime Matice hrvatske Buje. Ovaj put smo odabrali Osnovnu školu Rivarela gdje smo u čast svetog Nikole upriličili središnji događaj podjele slikovnica učenicima prvih, drugih i trećih razreda. Željeli smo, a što je i moto ovog darivanja, potaknuti učenike na kreativno pisanje, kazao je Varelija napomenuvši da su kroz ovih pet godina poklonili djeci Bujštine već više od tisuću slikovnica, uz nemalu pomoć donatora, u čemu prednjače Grad Novigrad i Turistička zajednica Grada Novigrada.

Projekt htjeli proširiti na čitavu Istru

- Prije pet godina, kada smo započeli ovaj projekt bilo je zamišljeno da nam se priključe i ostali ogranci Matice hrvatske iz Istre i da na svojem području djelovanja započnu sa sličnom akcijom. Nažalost, ostali smo osamljeni u tom projektu jer su ogranci pasivizirani, a ni središnjica iz Zagreba nije pokazala prevelik interes za ovakav projekt. Mi smo ustrajali, jer vjerujemo da je to ispravan način kako svekoliko djecu uključiti u svijet pisanja i čitanja, uzajamnom suradnjom, djeca djeci, i okrenuli smo se učenicima škola na Bujštini, naglasio je Varelija te provukao između riječi negodovanje zbog odbijenice Grada Umaga da sudjeluje financijskom potporom u tom projektu, međutim, kako su ogranku Matice hrvatske najvažniji mladi čitatelji i spisatelji, redovito i umaškoj djeci daruju po jednu slikovnicu godišnje.

- Često puta statistički podaci govore kako djeca i odrasli u Hrvatskoj malo čitaju. Jesmo li se ikada upitali da li smo mi odrasli uzrok tome? I danas, u Novigradu, prilikom darivanja mogla se osjetiti sva radost djece dok su sa zahvalnošću primali knjigu, a bila je to zarazna radost koja se prenijela i na nas odrasle, zadovoljno je izjavio Varelija. (Sanja BOSNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter