Slikom, pjesmom, instrumentima i folklorom o zavičaju

Uz mentorstvo učiteljice Ines Škuflić učenici su izrađivali kuću Tone Peruška (V. BEGIĆ)
Uz mentorstvo učiteljice Ines Škuflić učenici su izrađivali kuću Tone Peruška (V. BEGIĆ)

U ponedjeljak i u utorak učenici Osnovne škole Tone Peruška održali su niz prigodnih radionica u sastavu zavičajne nastave i projektnog dana posvećenog 112. godišnjici rođenja Tone Peruška, istaknutog pedagoga i utemeljitelja tadašnje pulske Pedagoške akademije.

Književno-umjetnički program

Kako je rekla školska psihologinja Romana Nićiforović Kliček, u projektnom su danu sudjelovali učenici svih razreda, od prvog do osmog, te svatko je obradio neko područje zavičajne nastave. U ponedjeljak je održan i književno-umjetnički program, a sudjelovale su pjesnikinje Marija Maretić iz Žminja, Marija Peruško iz Medulina, Marija Ribarić iz Semići i Marija Sošić iz Rovinja, te Valentina Fiorentin, mlada umjetnica koja unatoč bolesti vrijedno piše i bavi se očuvanjem običaja i narodne, usmene predaje. Upravo je Fiorentin djeci dokazala da kada se nešto želi, upornošću i trudom se može postići. Četiri pjesnikinje imena Marija predstavile su se uradcima na mjesnom govoru svoga kraja, pokazavši kako u Istri postoje brojni i raznoliki mjesni govori te njihove jezične specifičnosti.

Učenici su u razredima sa svojim razrednim učiteljicama radili razne programske sadržaje vezane uz zavičaj, od slikanja alata kao dijela zavičaja, plesanja tradicionalnih istarskih plesova, sakupljanja poslovica i uzrečica, izrade raznih suvenira i alata.

Učiteljica 2.b. razreda Mirjana Vukšinić kazala je da su kroz igru, crteže i druge kreativne sadržaje učili o alatima, ali i starim zanatima, a učenik 5.b razreda Teo Lazarić sastavio je spisak riječi na čakavštini, te putem kviza su učenici morali pogađati što koja riječ znači. Teo živi u Režancima, te je uz pomoć babe i dida uspio sastaviti zanimljiv popis riječi koje su učenici pogađali, dok je njegov razredni kolega Adrian Beletić slikovno prikazao zavičaj.

O narodnim instrumentima

S učiteljicom Ines Škuflić učenici su izrađivali kuću Tone Peruška, a njihovi su kolege učili uz učiteljicu Daliju Radolović te svirača narodnih instrumenata Daniela Radolovića o povijesti i specifičnostima narodnih instrumenata. I s razrednim učiteljicama Alidom Vareško, Sandrom Tatić, Vesnom Žigun, Nevenkom Pletikos i Natalijom Mišković učenici su obradili različite aspekte zavičaja i zavičajnosti ovisno o uzrastu iz čega su rezultirali zanimljivi likovni radovi, ispred kojih su učenici ponosno pozirali. Budući da je jučer bio posljednji dan karnevala, učenici su iskoristili priliku da maškarani poziraju pored radova. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter