Slikom o tvorcu indijskog ustava

Na otvorenju izložbe bio je i pulsko-indijski professor emeritus ekonomije Soumitra Sharma (D. MEMEDOVIĆ)
Na otvorenju izložbe bio je i pulsko-indijski professor emeritus ekonomije Soumitra Sharma (D. MEMEDOVIĆ)

Jedan od glavnih tvoraca indijskog ustava, borac za jednakost i iskorjenjivanje kastinskih razlika, prvi ministar pravosuđa u nezavisnoj Indiji, utjecajan političar, ekonomist i pravnik B. R. Ambedkar (1891 - 1956), posthumno nagrađen najvećim indijskim ordenom časti, subjektom je izložbe fotografija koja je u ponedjeljak, u prisustvu indijskog veleposlanika u Hrvatskoj Sandeepa Kumara i vodstva pulskog sveučilišta, otvorena pred studentima u kantini pulskog Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković".

Indijski ustav preuzeo je ideje slobode, jednakosti i bratstva iz francuskog ustava, glavna načela iz irskog ustava, a model funkcioniranja Vrhovnog suda iz japanske ustavne prakse. Ustav je stupio na snagu u 1950. godine. Indijski ustav nije odštampan, već je ručno napisan na engleskom i hindu jeziku i najdulji je pisani ustav na svijetu. Originalni primjerci čuvaju se u posebnim kutijama napunjenim helijem u knjižnici indijskog parlamenta.

Na izložbi je izloženo 30-ak fotografija o liku i djelu njegova glavnog arhitekta Ambedkara. Izložba je prva konkretizirana suradnja indijskog veleposlanstva i pulskog sveučilišta, a njenom otvorenju prisustvovao je i poznati pulsko-indijski profesor emeritus ekonomije Soumitra Sharma, kojem se veleposlanik zahvalio na skoro 15-godišnjoj promociji indijske kulture. Zahvalivši se, pak, veleposlaniku na spremnosti za suradnjom, rektor Barbieri je kao mogući model suradnje u perspektivi naveo razmjenu profesora filozofije.

Veleposlanik je ovom prilikom podsjetio da će se za pet tjedana, u nedjelju 19. lipnja, i u svim većim hrvatskim gradovima obilježiti Međunarodni dan joge. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter