Slike vremena u zrcalu starih karata

Mirjana Karanović kao Mirjana u 'Koscu'
Mirjana Karanović kao Mirjana u 'Koscu'

"Akademija je elitna, ali ne i elitistička institucija koja dijeli sudbinu Hrvatske i kao aktivan čimbenik hrvatskog društva prepoznaje potrebe svojega naroda. Kao najviša hrvatska znanstvena i umjetnička institucija, akademija je otvorena javnosti i okrenuta budućnosti, posvećena rješavanju aktualnih društvenih pitanja i usmjeravanju procesa kojima je cilj izgradnja bolje i naprednije Hrvatske. S poviješću dugom 156 godina, Akademija baštini ugled i iskustvo stečeno djelovanjem nekadašnjih, ali i današnjih generacija hrvatskih znanstvenika i umjetnika koji su stvorili trajna nacionalna dobra međunarodnog ugleda", glasi dio obraćanja predsjednika HAZU-a akademika Zvonka Kusića u povodu Dana otvorenih vrata HAZU, koji je danas u svečanoj dvorani "Tone Peruško" na pulskom Filozofskom fakultetu pročitala dr. sc. Sanja Holjevac, ispred Zavoda za povijesne i društvene znanosti u Rijeci i Područne jedinice u Puli.

Kreativnost

Tom je prilikom, uz velike pohvale akademika Petra Strčića i prof. emeritusa Miroslava Bertoše, predstavljena knjiga prof. dr. sc. Mirela Slukan Altić "Povijesna topografija otoka Krka. Slike vremena u zrcalu starih karata".

- Iznimno sam uživao i puno toga naučio čitajući ovu monografiju o Krku, iz koje izbija kreativnost. Iz ove se knjige vidi da prostor definira kulturu, gospodarstvo kao i kulturne i nacionalne identitete, kazao je Bertoša.

Autorica, Mirela Slukan Altić, doktorica geografije i redovita profesorica na Odsjeku za povijest zagrebačkog Filozofskog fakulteta, rekla je da joj je želja bila preko starih karata ispričati priču o povijesti otoka Krka od antike do danas, karata koje svjedoče o povijesnom i kulturnom kontinuitetu.

Preplitanje interesa

- Osim što je dokaz prostora i vremena u kojem je nastala, karta je i mentalna slika, kako mi vidimo druge i kako drugi vide nas, naglasila je autorica, dodavši da je Krk bio i predmet opisivanja i kartiranja mnogih imperijalnih sila čiji su se interesi preplitali na tom prostoru.

U sklopu ove manifestacije u jutarnjim je satima u pulskoj Gimnaziji, za učenike 3. i 4. razreda, dr. sc. Milan Radošević održao predavanje "Istra u Velikom ratu (1914. - 1918.)".

Miroslav Bertoša: "Itekako se sjećam štrajka u Uljaniku 1967. godine"

Uz kratki osvrt na prvi svezak časopisa objavljen 1963. godine pod uredničkom palicom Mije Mirkovića, jučer je prof. emeritus Miroslav Bertoša u svojstvu aktualnog glavnog urednika predstavio najnoviji, 15. svezak časopisa "Problemi sjevernog Jadrana", rekavši da u svim radovima pulsira moderna historiografija. Najnoviji svezak među ostalima sadrži i članak Igora Stanića o štrajku u brodogradilištu Uljanik 1967. godine. "Itekako se sjećam tog štrajka. Pohvalno je da ga je kolega Stanić napisao znanstveno, bez emotivnog naboja, što ne bi bio slučaj da sam ga ja pisao", kazao je Bertoša. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter