Slike tišine Mirte Diminic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U rovinjskom Multimedijalnom centru otvorena je izložba slika Mirte Diminic, o cijem je likovnom stvaralaštvu govorila povjesnicarka umjetnosti Gorka Ostojic Cvajner. Iskoristila je prigodu da posjetitelje podsjeti na dobar genetski kod autorice, ali i izniman rad i marljivost.

Naime, iza slikarice koja je Školu primijenjenih umjetnosti završila 1986. godine u Zagrebu, a potom diplomirala slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti pet godine kasnije vec je više od dva desetljeca bogate izlagacke aktivnosti i više od trideset samostalnih izložbi. Formirati se kao slikarica u ovom je slucaju znacilo pratiti izazove, pa i obiteljsko naslijede, ali i tražiti te naci vlastiti i prepoznatljivi put.

- Mirtine slike, slike su tišine. Ne govoriti, a cuti tišinu znaci uspostaviti unutarnji dijalog. Potpis je brz i siguran, nešto nalik na najcišci ton u glazbi u kojemu nema niceg ni previše ni premalo. U njenim slikama nema pozadine, ni iceg videnog, sve je cisto i ocišceno na nacin da upravo praznina daje punocu. Kroz slike progovara autoricina osjecajnost koja izlazi na svjetlost dana. Mirta je dosegnula tišinu koja je jasnija i jaca od zvuka pa nas njene slike bez govora i dijaloga - dodiruju, rekla je izmedu ostalog Ostojic Cvaner.

Naglasila je da je autorica svjesna baštinica, prevoditeljica i prenositeljica intelektualne baštine kubizma i futurizma, kao puta do kineze, suprematizma kao zagovaratelja ciste nepredmetnosti, ekspresivnog slikarstva kao donosa gestualnosti, minimal arta kao dosega apsolutne, nenarativne cistoce.

Na izložbi, koja je svecano otvorena rijecima ravnateljice Puckog otvorenog ucilišta Dubravke Svetlicic "izložba je rasprodana", predstavljeni su autoricini recentni radovi - ulja na platnu nastala u posljednjih desetak godina. Bit ce otvorena do 5. listopada, a organizirana je u suradnji rovinjskog Puckog otvorenog ucilišta i pulske galerije Milotic. (N. O. RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter