Slike svježe i mlade kao duša autora

Bruno Mascarelli i Dario Sošić na otvaranju izložbe
Bruno Mascarelli i Dario Sošić na otvaranju izložbe

U Zavičajnom muzeju grada Rovinja preksinoć je otvorena izložba slika Bruna Mascarellija, doajena rovinjskog slikarstva. Izložba pod nazivom "Rovinjski opus", koja obuhvaća djela naslikana od 1949. godine na ovamo, očekivano je privukla veliki broj poklonika stvaralaštva autora, koji je Rovinju - gradu u kojem živi šest mjeseci u godini (a preostalih šest u Parizu) - priskrbio likovnu i umjetničku prepoznatljivost.

Respektabilni opus

Naime, Bruno Mascarelli je zaslužan za mnoge likovne događaje koje baštini grad svete Eufemije, pa je i logičan slijed da  velika retrospektivna izložba dijela koja autor posjeduje u Rovinju, budu predstavljena javnosti za Dan grada Rovinja i blagdan svete Eufemije. Ovaj je respektabilni opus, koji se sastoji od 78 slika, svoju promociju imao u Beogradu.

Otvorenje izložbe privuklo je brojne poklonike Bruna Mascarellija, a sama se izložba autora čije slike ne stare, već uvijek izazivaju osjećaj radosti, eksploziju boja i emocija, može pripisati autorovoj životnoj energiji, svježini i optimizmu. Jer, kako veli Dario Sošić, viši kustos Zavičajnog muzeja grada Rovinja "slike Bruna Mascarellija, bez obzira nastale li one u drugoj polovici prošlog stoljeća, ili tijekom ove ili prošle godine uvijek su svježe i mlade kao duša njihovog autora".

A srce Bruna Mascarellija nevjerojatno je mlado. Slike su emocionalno nabijene, "pune" i snažne. Kroz nekolicinu autoportreta pričaju priču o autoru, dok kroz prepoznatljive i naslikane ulice, trgove, skale Rovinja i njegove okolice, uvijek iznova, drugačije i nadahnuto pričaju o gradu kojeg ovaj umjetnik diše i voli. Bruno Mascarelli, jedan je od rijetkih umjetnika, koji je bojom i emocijom, sam po sebi čudesno lijep Rovinj učinio (ako je to uopće moguće) ljepšim nego što on jeste. Iz tog razloga i shvaćajući što je za Rovinj učinio, njegovi su sugrađani i prijatelji ispunili galerijski prostor i poklonili se umjetniku i njegovom djelu.

Sjećanje i nostalgija

Otvarajući izložbu Bruna Mascarellija, kustos Dario Sošić, koji je napisao i predgovor pratećeg kataloga, istaknuo je da je ovaj opus jednim dijelom od ranije poznat ljubiteljima umjetnosti. Ilustrira naime, proteklo razdoblje, budi sjećanje i nostalgiju, ali i dočarava kako je umjetnik proteklo razdoblje dočaravao u stvarnom svijetu i do danas. 

- Izložene slike pokazuju kako je njegovo slikarstvo raslo na tradiciji, nadograđivalo se elementima nove ilustrativnosti, dekorativizma i stanovite postkubističke stilizacije. Talijanska metafizika i futurizam su njegova konstanta ali i ekspresionizam, i nadrealizam. Složena i slojevita poetika modernoga eklekticizma izvire iz svih njegovih slika. Svojim duhom osvaja promatrače izloženih slika koje su mozaik izričaja i stilova. Kozmopolitizam, promišljanja, doživljaje, putovanja i snove prenosi u slike, pritom nas promatrače opčinjava i očarava svojim potezima kista, koloritom, naslikanim motivima i temama, zapisao je među ostalim, Dario Sošić, dodavši i da u Mascarellijevim radovima postoji jedna vrsta dvojnosti - simultani procesi napuštanja i neprestanog ponovnog vraćanja.

- Slično našim promjenama raspoloženja u jednom te istom danu, vrlo vjerojatno on istovremeno slika više različitih slika, svaku na drugačiji način. Iznova odlazi od slike kako bi se neprestano vraćao, odlazak i putovanje kroz maštu, neki zamišljeni svijet ali i stvarni, figurativni svijet. Mascarellijev način slikanja možemo opisati francuskom riječju Action D’Éclat, u slobodnom prijevodu bljesak iznenađenja ili iznenadni čin poput groma iz vedra neba, pojašnjava Dario Sošić. I doista, za razumjeti (zavoljeti) Mascarellijevo slikarstvo potrebne su tek dvije stvari - biti čovjek i biti mlad. Bruno Mascarelli, posjeduje obje. Zato ga i volimo.

Izložba "Rovinjski opus" Bruna Mascarellija, koja je dijelom i prodajna može se pogledati do 11. listopada. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter