Slike svetaca zasjat će pozlatom i originalnim sjajem

Zoran Barišić predvodi tim stručnjaka iz Novog Sada (Z. STRAHINJA)
Zoran Barišić predvodi tim stručnjaka iz Novog Sada (Z. STRAHINJA)

Slike svetaca na ikonostasu u parohijalnoj crkvi u Peroju u prosincu će zasjati starim sjajem, kao kada su prije stoljeću i pol, dva, tri ili više, bile oslikane. Na restauraciji i konzervaciji ikona i crkvene pregrade Svetog Spiridona trenutno radi stručni tim slikara konzervatora vojvođanskog Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Petrovaradin, a s obnovom bi trebali biti gotovi do konca listopada.

Crvotočne i zaprljane

- Obiman je to posao, ali nije strašan. Susrećemo se s klasičnom potamnjelošću ikona, mehaničkim oštećenjima i prefarbavanjem slika zbog čega skidamo naknadno nanesene slojeve boje. Ništa neuobičajeno u našem poslu, a uvijek je princip da se ne luta u odnosu na original. Ima ikona i koje su zaražene, crvotočne, tako da treba i njih zaštititi, rekao je Zoran Barišić, voditelj ekipe koja od 12. rujna intenzivno radi na perojskoj baštini. U ekipi su i Jasna Gulan te Maja Veličković, a njih dvije će za nekoliko dana zamijeniti drugi konzervatori iz Novog Sada. Zaštitu i obnovu, saznajemo od vođe tima, financijski pokriva petrovaradinski zavod.

Perojski ikonostas potječe iz sredine 19. stoljeća. No, konglomerat je to složen od elemenata i ikona iz različitih razdoblja, što je vidljivo po prilagođavanju drvene konstrukcije i okvira ovom prostoru. Nakon što je jednom sklopljen, kažu konzervatori, više nije mijenjan.

- Ikone su zamašćene čađom i voskom, tako da se prvenstveno moraju očistiti. Tamo gdje smo detektirali pozlatu ispod kasnije nanesene boje, nanosimo zlatne listiće da dovedemo ikonostas u originalno stanje, kaže Barišić, a mi smo imali prilike svjedočiti i izuzetno osjetljivom postupku lijepljenja tankih zlatnih listića na drvenu pregradu i okvire.

Obnova mobilijara

- S ovim zlatnim detaljima i očišćenim ikonama doći će do izražaja ikonostas i ovaj dio crkve kojem su okrenuti vjernici. Budu li odobrena sredstva, dogodine bi trebali obnoviti ikone mobilijara, čime bi bio okončan slikarski angažman za narednih sto godina, otkriva Barišić.

Stručnjaci iz Novog Sada aktivni su dugi niz godina diljem Balkana i šire. U Hrvatskoj su, uključujući i slikare konzervatore koji trenutno rade u Istri, obnavljali inventar desetak objekata, pravoslavnih crkvi i manastira u Dalmaciji, poput ikonostasa u manastiru Krka ili ikonostasa crkve u Skradinu koja je, kao i perojska, posvećena svetom Spiridonu. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter