Slike koje se moraju vidjeti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložba "Obnovljeni sjaj - restaurirana djela mletackog slikarstva 16. stoljeca" brojne je posjetitelje Zavicajnog muzeja doslovce ostavila bez teksta. Ljepota slika koje su posjetitelji imali prilike vidjeti u svojoj neposrednoj blizini govorila je više od rijeci, a za to ponajviše valja zahvaliti restauratorima Hrvatskog zavoda za restauraciju iz Zagreba koji su od 2007. do 2011. vrijedno obnavljali te ljepote. Rijec je o slikama "Posljednja vecera" iz 1574. i "Molitva na Maslinskoj gori", koja je nešto mlada i datira iz vremena izmedu 1590. i 1600. godine.

Po rijecima ravnatelja Ferdinanda Medera iz Hrvatskog restauratorskog zavoda, suradnja sa Zavicajnim muzejom zapocinje prije više od dvadeset godina, odnosno iz vremena kada je Zavod u Vodnjanu 1985. formirao svoju prvu restauratorsku radionicu.

No, usprkos dugogodišnjoj i plodonosnoj suradnji dviju ustanova, pravi je izazov za struku bila restauracija upravo ovih slika za koju je prvotno trebalo naciniti preventivnu zaštitu, a potom iznaci i financijska sredstva. Upravo zahvaljujuci financijskoj potpori Ministarstva kulture RH-a, slike su u periodu od posljednje cetiri godine restaurirane, rekao je na otvorenju Meder.

O njihovoj velikoj i studioznoj obnovi govorila je mr. Višnja Bralic, koja je istaknula da je to veliki pomak u povijesnom, kulturološkom i sociološkom sagledavanju grada.





- Višegodišnja aktivnost Hrvatskog restauratorskog zavoda na ocuvanju i valorizaciji bogate slikarske baštine u Rovinju nastavljena je proteklih godina radovima na slikama "Posljednja vecera" i "Molitva na Maslinskoj gori" iz župne crkve sv. Jurja i Eufemije. Ovom se izložbom, osim nakane da se publici predstavi njihova likovna vrijednost, željelo i prezentirati složen problem zaštite. Restauratorski su postupci, naime, na jedva raspoznatljivim kompozicijama zahtijevali pomnu pripremu kojoj su prethodila raznovrsna tehnicka ispitivanja. Prikupljeni podaci, dopunjeni rezultatima arhivskih istraživanja, pružili su osnovu za pouzdaniju rekonstrukciju povijesti predmeta i olakšali donošenje odluka o procesu restauriranja, rekla je Bralic.

Iako su autori, izuzev cinjenice da se radi o venecijanskim slikarima, nepoznati, rijec je o djelima velike umjetnicke vrijednosti i specificnog, blistavog venecijanskog kolorita.

- Narucitelji slika s temama iz Kristovog života povezuju se s rovinjskom bratovštinom Presvetog Sakramenta osnovanom 1542. godine. Bratovština je imala sjedište u župnoj crkvi i brinula se o istoimenom oltaru i kapeli. "Posljednja vecera" i "Molitva na Maslinskoj gori" pripadaju stoga rijetkim ocuvanim umjetninama iz opreme srušene župne crkve na cijem je mjestu sagradena nova u drugoj cetvrti 18. stoljeca, zapisala je, izmedu ostalog, Bralic u predgovoru kataloga.

Cast da izložbu proglasi otvorenom pripala je rovinjskom župniku Milanu Zgrablicu, koji se u ime svih vjernika i gradana, ali i svoje osobno zahvalio restauratorima i kazao da je upravo "Posljednja vecera" ona koja "u nama budi duhovnost i motiv da budemo plemeniti." Izložba "Obnovljeni sjaj - Restaurirana djela mletackog slikarstva 16. stoljeca" u Zavicajnom muzeju može se razgledati do 17. rujna, nakon cega seli u crkvu svete Eufemije.


Podijeli: Facebook Twiter