Slike i zvuci Istre u izvedbi mladih umjetnika

Na promociji su nastupili Nikol, Luka i Vedran (Neven LAZAREVIĆ)
Na promociji su nastupili Nikol, Luka i Vedran (Neven LAZAREVIĆ)

Sedmo izdanje projekta Istarske županije "XIIxII 2014" - kalendara "Kartoline u vremenu" i CD-a naziva "Urbani zvuci Istre" predstavljeno je danas u Multimedijalnom centru Luka. Kalendar sadrži slikovni dio koji su izradili učenici Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna pod mentorstvom profesora Davora Klimana, a za odabir mladih glazbenih bendova pobrinuo se izbornik Marino Jurcan.

O važnosti ovoga izdanja govorila je i Mladenka Batalić iz agencije Mara, koja je uz Vladimira Torbicu i urednica projekta - kalendara i CD-a.

- Motiv starih razglednica istarskih gradova – kartolina – kao predložak za kalendar predstavljao je veliki likovni izazov za učenike trećeg i četvrtog razreda Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli – Odjela grafičkog dizajna. Učenici su temeljem starih razglednica, koje im je ustupio Povijesni i pomorski muzej Istre – Museo storico e navale dell'Istria, kreirali "nove" razglednice dvanaest istarskih gradova i mjesta: Pule, Vodnjana, Rovinja, Poreča, Novigrada, Umaga, Buja, Buzeta, Pazina, Labina, Motovuna i Svetvinčenta, naglasio je njihov mentor Davor Kliman, ravnatelj Škole primijenjene umjetnosti i dizajna. Glazbeni dio izdanja, pod nazivom "Urbani zvuci Istre", okupio je mlade istarske bendove koji na glazbenoj sceni često predstavljaju njen najkreativniji i najinovativniji dio. Istovremeno su teško zamjetljivi u masovnim medijima i preostalim klupskim prostorima za svirku, ali i rijetko zastupljeni na glazbenim izdanjima.

Od mladih likovnih umjetnika, učenika Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna, zastupljeni su: Božidar Sekulić, Tomislav Petrlić, Sandra Šijakov, Aleksandar Rocek, Edo Rapaić, Helena Šorgo, Erik Burić, Matej Rovis, Lea Jurčić, Dorotea Hamer, Linda Kliman i Branimir Rocek.

U glazbenom su dijelu zastupljeni: Manntra, Soundckeck Regaz, Barbari, The Shock, Diem Carpe, We Stand United, Hot Steppa, Nikol, Luka i Vedran, Thelink20, Posljednji bunker, Sekiracija, Wall Rockerz, Alarm, te I pezo de Rovigno.

10 tisuća kuna za Nikol, Luku i Vedrana
Nagradu Istarske županije za mlade darovite umjetnike zastupljene na ovome projektu, ovoga su puta dobili Nikol, Luka i Vedran. Nagrada se sastoji u iznosu od deset tisuća kuna, što je silno oduševilo ove mlade glazbenike, koji su se potom koncertno predstavili s nekoliko pjesama, pokazavši izvrsnu uvježbanost, uigranost uz snažan, upečatljiv vokal mlade Nikol.
U programu je nastupio i sastav Soundcheck Regaz
. (V. BEGIĆ; snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter