Slike Davora Gopca u Gradskoj galeriji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lišen formalnog likovnog obrazovanja, gaji simpatije prema djelu Vaska Lipovca, pop artu i Warholu, ne zamara se kritikama i nema likovnog uzora - Davor Gobac, pjevac grupe Psihomodo Pop izložio je, u povodu otvorenja manifestacije Labin Art Republika, u najelitnijem labinskom izložbenom prostoru, Gradskoj galeriji, petnaestak svojih «mazarija», a njegov izricaj i osebujna pojava na prekjucerašnje otvorenje privukli su odavno nevidenu hrpu ljudi.

Vesele, šarene slike u kombiniranoj tehnici zasigurno bi bile zanimljive psihoanaliticarima - predimenzionirana usta, usne u kojima «cuci» cigareta ili širom isplažen jezik nedvojbeno pokazuju autorovu fasciniranost ovim dijelom tijela - je li moguce da je luckasti glazbenik još u Freudovoj oralnoj fazi? Zanimljivo kadriranje, apostrofiranje detalja i prilicno dobar crtež zaustavljaju pogled promatraca, istovremeno kako ga odbijaju traljavi okviri i izostanak pratece legende s osnovnim podacima o djelu.

Opce je poznato da Gobac svoje slike ne prodaje, iako se njihovi otisci nude na specijaliziranoj web stranici, no posjet izložbi otkriva i zašto je bolje da je tako. Bez namjere za ozbiljnim bavljenjem umjetnošcu, autor pri nastanku svojih djela vjerojatno nije ni razmišljao kako ce ona, pod utjecajem vanjskih cimbenika i protoka vremena, izgledati za pet, deset ili petnaest godina. Vec sada vidljiva su oštecenja podloge i boje koji su jednostavno-ostarjeli. No, u ovom slucaju vrijednost slike (kojoj ce netko dodati pridjev «umjetnicke») nece rasti s godinama, jer ce se, u biblijskom smislu, vjerojatno nekad pretvoriti u prah i pepeo. Korektno prema mogucim kupcima, kojih ima, Gobac je, tako rijetko u Hrvatskoj, odlucio ne prodati macka u vreci i pustiti sve koji to žele da uživaju u njegovim slikama ovdje i sada. Koga uostalom briga što ce biti sutra.


Podijeli: Facebook Twiter