Slikarstvo u kojem jednostavno treba uživati

(Ante  CIZMIC/CROPIX)
(Ante CIZMIC/CROPIX)

"Sve na broju" naziv je izložbe mlade i etablirane umjetnice Mihaele Vujnović koja je sinoć otvorena u galeriji Srpskog kulturnog centra na adresi Maksimijanova 12 i koja će se moći razgledati do 15. rujna.

Priđi bliže

Otvarajući izložbu, Milan Rašula u ime organizatora podsjetio je da je Vujnović već izlagala u Istri pa je 2010. bila sudionica izložbe Labin Art Express. Sjetio se i kako se oduševio njenom izložbom u beogradskom Domu omladine pod nazivom "Priđi bliže da ne vidiš ništa" koja je sjajno prošla među publikom iz društvenog i javnog života te kolegama umjetnicima. Bilo je tu slika i instalacija, no zbog problema s prijevozom umjetnica i carinskom procedurom odlučili su u Puli predstaviti ovu, novu izložbu.

Prva je to pulska izložba ove umjetnice koja je imala želju ovdje predstaviti spomenutu izložbu "Priđi bliže da ne vidiš ništa". Iako se od toga odustalo dio tih radova je ipak stigao do Pule u sklopu ove izložbe, no u međuvremenu su nastali novi radovi i došlo je do promjena u samom planu njihovog predstavljanja.

- Ovi radovi nastali su u protekle dvije godine i ovo su većinom apstraktne slike koje se baziraju, što je meni vrlo važno, na istraživanju boje, svjetlosti i kompozicija, a to je jednostavno čisto slikarstvo. Nema političke pozadine ili teme koja je potrebna da bi se objasnilo ovo slikarstvo nego je potrebno jednostavno uživati u njemu. Znači, odvojiti se pet minuta od onog svakodnevnog vremena koje je bučno i brzo, stati u galeriju i reći "Sad imam pet minuta za uživanje". Potrebno je izaći iz galerije s nekim novim doživljajem, makar se i ne svidjelo svakome, ali potrebno je naći nešto dobro u tome, kazala je Vujnović otvarajući izložbu.

Izložba se zove "Sve na broju" zato što je kod Vujnović vrlo važan prostor u kojem izlaže pa joj je bilo teško jer nije vidjela ovu galeriju prije nego što je došla, a inače sve temeljito isplanira gdje će što stajati. Svaki rad ima svoje određeno mjesto u galerijskom prostoru što znači da se oduzimanjem bilo kojeg rada ili pak dodavanjem, gubi cjelina koja je vrlo bitna.

Impresivna biografija

Vujnović je rođena 1989. godine u Karlovcu, a odrasla je u Beogradu, gdje je 2011. godine završila osnovne studije slikarstva na Fakultetu likovnih umjetnosti. Kao stipendistica Fonda za mlade talente Republike Srbije studij je nastavila u Francuskoj te je 2014. godine diplomirala na Ecole Nationale Superieure d'Art de Nancy. Godine 2015. završava druge master studije na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu. Izlagala je na brojnim izložbama u Srbiji, Hrvatskoj i Francuskoj. Članica je Udruženja likovnih umjetnika Srbije te umjetnička ambasadorica UNESCO-vog kluba na Sorbonni.

Otvorenje izložbe uveličao je saksofonist Oleg Kireyev. Izložbu organizira Klub Srba Istarske županije, Galerija SKUC Pula, a pokrovitelji su Grad Pula i Istarska županija. (Mladen RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter